Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bopriserna i Stockholm rasar

2016-06-15 08:18
Foto: Johan Dalstrom / Alamy/All over press

Valueguards prisindex för bostadsrätter i Sverige sjönk med 1,6 procent i maj jämfört med månaden innan medan index för villor var oförändrat. Det övergripande indexet, HOXSWE, sjönk med 0,6 procent.

Det framgår av Valueguards HOX-index som presenteras i dag.

"En viktig förklaring är en nedgång av bostadsrätter i Stockholm med 2,7 procent", kommenterar Valueguard.

Under den senaste tremånadersperioden har priserna på bostadsrätter sjunkit med 0,7 procent medan priserna på villor har stigit med 2,5 procent. Under de senaste 12 månaderna har priserna på bostadsrätter ökat med 9,2 procent samtidigt som priserna på villor har ökat med 11,4 procent. Det övergripande indexet, HOX Sverige, har ökat med 10,5 procent.

Under föregående månad var priserna på bostadsrätter upp med 10,4 procent jämfört med ett år tidigare samtidigt som priserna på villor var upp med 12,1 procent.

Nedgången för bostadsrätter i Stockholm jämfört med april är den procentuellt sett största nedgången för det indexet sedan oktober 2008. För villaindex i Stockholm, som sjönk med -1,1 procent, är nedgången den största sedan oktober 2010.

"På Erik Olsson Fastighetsförmedling betraktar vi fortfarande bostadsmarknaden som stark, men nervös. Första månaden med amorteringskravet är ett chickenrace mellan köpare och säljare.

Utgången av racet och bostadsmarknadens utveckling är oviss", kommenterar Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom