Boräntesänkningarna har uteblivit

(UPPDATERAD) Trots lägre marknadsräntor och lägre upplåningskostnader samt Riksbankens oväntade räntesänkning har de svenska storbankernas boräntor gått svagt åt motsatt håll i år.

Sedan årsskiftet har exempelvis räntan på tremånaders Stibor fallit från cirka -0,3 till -0,5 procent och den svenska tioåriga statsobligationen från cirka 1,2 till 0,8 procent. På det senaste penningpolitiska mötet i mitten av februari beslutade Riksbanken om ytterligare en sänkning av reporäntan till -0,5 procent från tidigare -0,35 procent.

Samtidigt visar siffror från SEB att bankens upplåningsränta sjunkit från 0,27 till 0,07 procent.

Bland de svenska bankerna har det ännu inte synts några sänkningar av listräntorna på bolån. Eftersom rabatten som bolånekunden får sätts mot just listräntan är det den som indirekt avgör hur hög boräntan i slutänden blir.

Nordea har inte justerat sina listräntor på bolånen sedan 23 december i fjol, Swedbank har inte rört sina sedan 20 augusti och SEB har inte justerat sina listräntor sedan i slutet av maj.

Handelsbanken har höjt sina listräntor. Den kortaste, tre månaders bindningstid, justerades upp med tre punkter till 2,02 procent den 26 januari. Så sent som den 5 februari höjde banken även listräntan på bindningstiderna ett och två år.

Statliga SBAB emellertid dock listräntan på löptiderna två till tio år i början av februari. Dock har bankens listränta på tre månaders bindningstid och ettåringen varit densamma sedan 5 november i fjol.

– Jag tror att listräntan har spelat ut sin roll lite grann sedan genomsnittsräntorna började redovisas förra våren, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB, till Affärsvärlden.

När det gäller just genomsnittsräntorna har bolån med den kortaste bindningstiden, tre månader, också ökat i januari jämfört med föregående månad. Det gäller samtliga storbanker utom SEB.

Handelsbanken: Ökat med tre punkter till 1,62 procent.
Nordea: Ökat med en punkt till 1,65 procent.
SBAB: Ökat två punkter till 1,59 procent.
SEB: Minskat med en punkt till 1,52 procent.
Swedbank: Ökat en punkt till 1,52 procent.

Bankernas genomsnittsräntor för februari presenteras tidigast måndagen den 7 mars.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets