Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Borg: Förstatligande bästa verktyget i bankkriser

2013-03-05 12:38

EU blundar för den effektivaste metoden att hantera bankkriser - statligt övertagande, säger finansminister Anders Borg.

EU-länderna ignorerar detta alternativ när de diskuterar och utarbetar krishanteringslagstiftning.

Det sade finansminister Anders Borg vid ekofinmötet på tisdagen, då EU:s finansministrar diskuterade arbetet med krishanteringslagstiftningen.

"Det som anses vara det effektivaste sättet att hantera en bankkris finns inte med i direktivförslaget. Det bör vara kärnan av hantering av bankkriser, inte ett alternativ som tillåts i marginalen", sade han.

Finansministern beklagade att trots att Sverige gång på gång har lyft frågan på tjänstemannanivå så skrivs statligt övertagande av banker inte in i direktivförslaget som ett av verktygen för krishantering.

Kommissionären för inre marknaden Michel Barnier svarade i debatten på ekofinmötet att tonvikten ligger på att ingripa tidigt och förhindra kriser från att växa fram genom att byta ut bankledningen, bail-in och avvecklingsfonder.

"Målet är att skattebetalarna inte ska stå i frontlinjen. På punkten Anders för fram så finns inget i texten som hindrar en regering från att ta över en bank. Vi tittar mer uppströms", sade kommissionären.

Men Anders Borg hävdade att statligt övertagande innebär en begränsad exponering för skattebetalarna när bankens kapital är slut. Tvärtom är övertaganden av banker skattebetalarnas bästa möjlighet att få tillbaka pengarna när banken privatiseras efter fem-sex år.

Ett förstatligande har också den snabba effekten att banken omedelbart får tillbaka sitt förtroende och därmed kan fungera på finansmarknaden.

"Det finns ett motstånd på grund av det som uppfattas som en risk för moral hazard. Jag håller inte med om det - man tar ju deras bank ifrån dem", sade Anders Borg.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom