Borg: Ha låga förväntningar på Macron

2017-05-10 11:48 Direkt Affärsvärlden
Emmanuel Macron. Foto: Splash News/IBL

Man bör ha rätt låga förväntningar på Frankrikes tillträdande president Emmanuel Macron. Det anser Anders Borg, senior rådgivare vid storbanken Citi, som träffade Macron under dennes tid som rådgivare åt Frankrikes tidigare president Francois Hollande.

"Man kan hoppas på Macron, men han är inte den typen av kraftfull politiker som kan genomföra ett reformprogram. Han har på tok för mjuka nypor för det", sade den tidigare svenske finansministern vid seminariet DI Bank.

"Macron har inget strukturomvandlingsprogram där man konkret kan se att han verkligen kommer att göra tydliga avregleringar av arbetsrätten, eller strama åt a-kassan och sjukförsäkringen, eller höja pensionsåldern eller något sådant", sade Anders Borg.

Det kommer snarare lite vaga budskap om att det ska bli lättare med 35-timmarsvecka, anser han.

"Har man inte ett väldigt klart program på fem punkter som man kan köra igenom de första åren är det inte sannolikt att det händer speciellt mycket. Därtill kommer Macron att ha en väldigt besvärlig parlamentarisk situation", sade Citi-rådgivaren.

Vidare anser Anders Borg att Emmanuel Macron är en person som är mycket engagerad i vissa europeiska frågor av mindre betydelse såsom vem som fattar beslut om vad, vad olika organ ska heta och om eurogruppens ordförande ska kallas för finansminister eller inte.

"I grund och botten bara symbolik som inte har någon reell betydelse alls. Det finns en stor risk att Macron bränner sitt krut på det europeiska kartritandet snarare än att fokusera på att omvandla Frankrike", befarar Anders Borg.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom