Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Borg: Nu måste vi bestämma oss

2011-10-25 09:04

Finansminister Anders Borg kräver handling från euroländerna.

Det är klart att det är ett osäkert och besvärligt beslut som euroländerna ska fatta om Greklands skuldavskrivning.

Det finns en stor risk att de fattar ett beslut som utlöser en period av ekonomisk osäkerhet och därför är det så viktigt med bland annat brandväggar.

Det sade finansminister Anders Borg till journalister på tisdagen.

På en fråga om det finns några nya detaljer som väntas redovisas på de kommande mötena sade han att "det är inte mer detaljer vi behöver nu, utan nu gäller det att bestämma sig".

På en fråga om varför pressen nu har ökat på Italien svarade finansministern att den svenska regeringens bedömning är att man ska ha ordning på sin ekonomi, och Italien har en väldigt hög skuld och låg tillväxt, vilket inte är uthålligt.

- Det är stora utmaningar som Italien står inför, sade han.

Samtidigt framhöll han att det är flera andra sydeuropeiska länder som har bekymmer, som Spanien, Portugal och inte minst Grekland.

På en fråga om varför han tror att premiärminister Silvio Berlusconi uppger att Italien har en stabilare ekonomi än bland annat Sverige, så konstaterade Anders Borg att om man tittar på marknadsräntorna så ser man att marknaden gör en annan bedömning om stabiliteten i de två länderna.

Anders Borg upprepade också att svenska banker generellt sett är välkapitaliserade, men att den höga exponeringen mot bostadssektorn utgör ett problem.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom