Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Borg vägrar ECB-rådet makt över banktillsynen

2012-11-13 09:27

 Finansminister Anders Borg accepterar inte att ECB-rådet får överordnad rätt över banktillsynen i förslaget till bankunion.

Därför måste EU göra en mindre ändring i EU-fördraget så att ECB-rådet inte får denna makt över den planerade tillsynsnämnden inom ECB. Alternativet är att tillsynen flyttas till en separat EU-myndighet utanför ECB.

Det sade han till journalister på väg in till ekofimötet på tisdagen.

"Det är oacceptabelt att man landar i en lösning där ECB:s styrelse är överordnad en tillsynsmyndighet", sade han.

ECB-rådet är ECB:s högsta beslutande organ och där får endast euroländerna representeras. Det liggande förslaget skulle innebära att en tillsynsnämnd skulle bildas inom ECB, där även icke euroländer skulle få rösträtt. Och ECB-rådet skulle godkänna tillsynsnämndens beslut automatiskt.

"Det är inte likvärdig behandling, som Europeiska rådet har beslutat om ska gälla", sade Anders Borg.

"Det hjälper inte att ECB-chefen Mario Draghi säger att man ska respektera nämndens beslut. Vi kan inte lita på en persons ord för framtiden. Det måste vara lagstiftning som ligger till grund", fortsatte han.

"Vi måste öppna dörrar nu. Jag vet inte hur man ska lösa problemet. Alla vägar måste prövas om vi ska nå en kompromiss till december", sade finansministern.

Tidsplanen som EU:s ledare har satt upp med beslut vid EU-toppmötet den 13-14 december är mycket ambitiös, sade han.

Att separera beslutsfattandet om tillsynen inom ECB (efter en fördragsändring) eller helt enkelt flytta ut det till en separat myndighet skulle uppfylla EU:s krav om en brandvägg mellan penningpolitiken och tillsynen.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom