Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Borgs fem utmaningar

2011-04-14 12:02
Finansminister Anders Borg presenterade vårpropositionen under onsdagen. Foto: Scanpix

Svenska Dagbladet har talat med experter som pekar ut finansministerns fem stora utmaningar de kommande åren

Första utmaningen är att få ner arbetslösheten. Även om den totala arbetslösheten sjunker de närmaste åren är risken stor att vissa grupper fastnar i utanförskap. Framför allt handlar det om de unga och invandrare, skriver Svd

Professor Anders Forslund på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering menar att när konjunkturen vänder uppåt finns chansen för dessa grupper att komma tillbaka in på arbetsmarknaden.   Det finns inget klockrent recept för hur man förenklar för dessa människor att komma tillbaka till ett arbete men enligt Anders Forslund är en lösning olika former av anställningssubventioner.

En annan utmaning för regeringen är att få ner gruppen med unga förtidspensionerade. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har tidigare sagt att problemet varit ”en politisk katastrof”. Anders Forslund har ingen snabb och enkel lösning för att angripa problemet.

- Vi vet fruktansvärt lite hur vi ska komma åt problemet, säger han till Svd.

Företagandet är en tredje utmaning.  Professor Pontus Braunerhjelm säger till Svd att utmaningen ligger i att skapa ett företagsklimat som gör att Sverige kan behålla företag och få in nya företag. En svår nöt att knäcka är hur man skapar ett skattesystem som främjar ännu mer risktagande, entreprenörskap och innovation säger Pontus Braunerhjelm.

Investeringar är en fjärde utmaning för Borg och hans kollegor. Professor Magnus Henrekson på Institutet för näringslivsforskning vill att regeringen satsar mer på infrastruktur och utbildning.

- Man underskattar vilka stora behov som finns och vilken lönsamhet sådana investeringar leder till. Det är nödvändigt för att skapa jobb, säger Magnus Henrekson till Svd.

Cecilia Hermansson chefsekonom på Swedbank vill att regeringen betalar av mindre på statsskulden och lägger pengarna på infrastruktur och utbildningssatsningar istället. 

Den femte utmaningen för Borg som Svd nämner är inflationen.  Cecilia Hermansson menar att regeringens bedömning att inflationen hamnar på 2,5 procent är alldeles för optimistisk och risken är att man tvingas till en räntehöjning. 

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom