Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börje Ekholm undanhöll jäv

2011-01-27 13:49

Börje Ekholm och Jacob Wallenberg var både säljare och köpare när Investor i somras köpte vårdföretaget Aleris för 4,4 miljarder kronor av riskkapitalfonden EQT III.

Det skriver SvD i dag i ett nytt avslöjande om Börje Ekholms affärer.

Investors vd Börje Ekholm var tidigare chef för Investors riskkapitalbolag Investor Growth Capital. Han var också, som många Investordirektörer, delägare i närstående private equity-bolaget EQT:s riskkapitalfonder.

Efter att han fått jobbet som vd för Investor har Börje Ekholm plockat hem vinster från försäljningar av bolag som han tidigare varit med om att investera i – både egna pengar och Investors.

Den aktuella affär som SvD skriver om i dag rör vårdbolaget Aleris som ägdes av EQT III och som i somras såldes till Investor.

- Börje hade, som vi informerade om 2005, investeringar kvar i EQT från sin tid innan han tog rollen som vd för Investor. Värde på Börjes andelar av Aleris uppgick vid försäljningen till totalt 300 000 kronor, skriver Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg i ett mejl till SvD.

När Investors styrelse tog beslutet att köpa Aleris av EQT III var varken Börje Ekholm eller Jacob Wallenberg, som också ägde andelar i Aleris, kvar i rummet.

- Vi har ett strikt sätt att hantera eventuella jävssituationer. Varken Börje eller jag deltog i styrelsebeslutet, skriver Jacob Wallenberg.

Men denna jävssituation var okänd för Investors aktieägare hävdar SvD och lyfter fram ett positivt uttalande som Börje Ekholm gjorde om Aleris på en presskonferens den 2 juli 2010 – utan att berätta att han inte bara var köpare utan också säljare.

Lars-Anders Karlberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom