Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Bornold: Flytta räntefonder från ISK

2017-09-11 13:49
Joakim Bornold, sparekonom Nordnet. Foto: Lars Schröder/TT

Se över sparandet - det uppmanar Nordnets sparekonom Joakim Bornold efter helgens besked om att skatten på investeringssparkonto (ISK) höjs.

Se över ditt sparande - det uppmanar Nordnets sparekonom Joakim Bornold efter helgens besked om att skatten på Investeringssparkonto (ISK) höjs.

– Varken räntefonder eller blandfonder bör finnas på ett ISK-konto, säger han till TT.

Det kom mycket kritik efter beskedet om att Vänsterpartiet kommit överens med regeringen om höjd skatt på ISK. Många menade att det är fel att ytterligare höja skatten på sparande, medan skuldsättning premieras med skatteavdrag. Andra framhöll att politisk klåfingrighet gör den förhållandevis nya sparformen osäker och oattraktiv.

Ökar jämlikheten

– Ett rimligt sparande kanske ger en avkastning på 4-5 procent och då är jag ändå optimistisk för de närmaste åren. Då blir skatten ganska hög och resten äter inflationen upp, säger Joakim Bornold.

Den ekvationen gör att alla med ett ISK-konto måste fundera på vad de har placerat där. Lågavkastande fonder blir en ren förlustaffär, påpekar han.

– Varken räntefonder eller blandfonder bör finnas där. De bör placeras i ett vanligt fondkonto eller en depå, det kommer att vara mer lönsamt de närmaste åren.

Poängen med ISK är att spararna betalar årlig schablonskatt på hela kapitalet och därmed slipper reavinstskatten då aktier eller fonder säljs med vinst. Schablonskatten utgår från statslåneräntan som följer det övriga ränteläget. I år beskattas ISK och kapitalförsäkringar med 0,38 procent. Nästa år blir skattesatsen, efter regeringens höjning, 0,48 procent. När statslåneräntan höjs ökar även beskattningen av ISK-kontona.

Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson påpekade dock i helgen att skattehöjningen med 0,25 procent ökar jämlikheten eftersom den hårdast drabbar den rikaste tiondelen av befolkningen varav flertalet är män.

Joakim Bornold anser inte att småspararna helt ska lämna ISK.

– Nej, det tycker jag inte. Aktiesparande ska vara långsiktigt och ett börsfall ska hanteras genom att ha en bra spridning mellan räntor och aktier.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom