Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bornold: Helikopterpengar inte helt osannolikt i Sverige

2020-02-26 13:47
Joakim Bornold. Foto: Nordnet

I ett stort aviserat reformpaket kommer alla vuxna Hongkongbor att få motsvarande 12 500 kronor i handen. Det må låta exotiskt för många, men det är ingen omöjlighet med helikopterpengar även i Sverige, säger Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

Utbetalningarna till alla vuxna invånarna att på 10 000 hongkongdollar, motsvarande 12 500 kronor, är en sorts helikopterpengar, en injektion av pengar till medborgarna för att öka köpkraften och stimulera ekonomin.

- Jag tror att det låter exotiskt i mångas öron men det är sannolikt att man kommer göra det i eurozonen och inte helt osannolikt även i Sverige om coronaviruset får fäste i Europa, säger Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold, och fortsätter:

- Förutsättningarna finns där helt klart. Det är svårt att stimulera ekonomin via räntesänkningar eller stödköp av värdepapper, även om aktier skulle kunna bli aktuellt. Helikopterpengar skulle skapa en efterfrågeboost direkt från konsumenterna som kan få ekonomin att kickstarta efter ett eventuellt lockdown.

De okonventionella åtgärderna i Hongkong sätts in till följd av coronaviruset.

- Tidigare prat om helikopterpengar har handlat om att öka efterfrågan på längre sikt. Här skulle det vara i form av att få hjulen att spinna igen efter en kortvarig chock i systemet, säger Joakim Bornold.

Det verkar dock även finnas politiska motiv bakom det reformpaket där även skattesänkningar för företag, subventionerade elräkningar och dubbla bidrag till låginkomstfamiljer ingår, då det finns en önskan om att vinna över folkets förtroende för det impopulära styret.

Den totala storleken på åtgärderna är 120 miljarder hongkongdollar, motsvarande 150 miljarder kronor. Stimulanspaketet kommer också att leda till ett rekordstort budgetunderskott på 139 miljarder hongkongdollar, motsvarande 174 miljarder kronor, för räkenskapsåret 2020-2021. För 2019-2020 redovisar Hongkong sitt första budgetunderskott på 15 år, på totalt 37,8 miljarder hongkongdollar.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom