Bornold: ”Mitt jobb var att konkurrera ut Burgundy”

Under måndagen inleddes rättegången där Konkurrensverket stämmer Nasdaq för att ha konkurrerat ut en mindre konkurrent. Joakim Bornold, före detta ansvarig för den svenska aktiehandeln på Stockholmsbörsen, berättar nu om bråket på börsen.

Under måndagen inleddes rättegången mellan Konkurrensverket och Nasdaq OMX. Konkurrensverket har stämt Stockholmsbörsen på 31 miljoner kronor för att ha utnyttjat sin starka position på marknaden och konkurrerat ut handelsplattformen Burgundy. Handelsplatsen finns inte längre kvar, men Konkurrensverket driver ärendet vidare.

Joakim Bornold, i dag sparekonom på Nordnet, var aktie-och derivatspecialist på Stockholmsbörsen 2011 när den svenska handelsplattformen Burgundy precis hade lanserats.

– Jag var en av två som ansvarade för den svenska aktiehandeln på Nasdaq, berättar han.

Burgundy grundades när Mifid-regelverket trädde i kraft. EU-direktivet etablerades för att främja en mer diversifierad och säkrare aktiehandel.

– Handelsplatserna konkurrerade om sänkta avgifter och kvalitet i orderboken. Det var framför allt där vi satte in mest press, det var omöjligt för en ny, liten aktör att komma ikapp oss, säger Bornold.

Den likviditet som behövs på aktiemarknader skapas genom så kallade market makers. Vid Burgundys inträde var det de svenska bankerna själva som agerade market makers.

– Men bankerna var inte lika vassa som den robothandel vi hade då. Nasdaq kunde verkligen utnyttja sina kontakter med stora amerikanska market makers.

En datahall i Lunda utanför Spånga var hett villebråd för handelsplattformarna, eftersom datorerna som fanns i hallen erbjöd både snabbare och billigare aktiehandel.

Joakim Bornold berättar att Stockholmsbörsen hade haft datahallen redan innan Burgundy hörde av sig till it-företaget Verizon, som hyrde ut lokalen. Han säger att målet inte var uttalat, men att de anställda på Nasdaq visste att man skulle konkurrera ut Burgundy från hallen i Lunda.

– Klart att man var rädd för intäktstapp om de svenska kunderna skulle fly. Jag tror att alla var medvetna om vad vi var tvungna att göra, säger Nordnets sparekonom.

Joakim Bornold understryker att han personligen är för konkurrens och alternativ på aktiemarknaden.

– Det var ju så vi överhuvudtaget fick in robothandeln till Stockholmsbörsen. Den ökade konkurrensen efter Mifid gjorde att vi var tvungna till att sänka avgifter och avancera verksamheten.

Han menar att det finns ett större utbud av handelsplattformar i andra länder, till exempel i Storbritannien, som finns kvar för att de är tillräckligt konkurrenskraftiga.

– Burgundy försvann för att de inte uppvisade tillräckligt god kvalitet, de var helt enkelt för dåliga.

Han säger att det ändå finns en del öppna sår från den tiden.

– Mitt jobb var att konkurrera ut Burgundy. Det var tufft, men vi gjorde det.

Joakim Bornold berättar att han har läst alla papper som Konkurrensverket lämnat inför rättegången. Trots att mycket är censurerat eller borttaget tror han att Konkurrensverket kommer få rätt.

– Jag tror att Nasdaq kommer fällas. 30 miljoner är väldigt lite för företaget, men det finns ju skam i att fällas och få fel i rätten.

Stockholmsbörsens representanter har valt att inte svara på några frågor angående rättegången men skriver i ett utskick:

“Nasdaq anser sig inte ha begått några felaktigheter i detta fall. Nasdaq är en stark förespråkare för rättvis konkurrens och ser mycket allvarligt på dessa anklagelser.”

Företaget skriver att de ser fram emot rättegången och har fullt förtroende för att domstolen kommer att lyssna till bevisningen och komma till ett korrekt beslut.

“Vi har samarbetat med Konkurrensverket full ut under deras sju år långa utredning för att förklara de tekniska omständigheterna i detta komplexa fall och räta ut eventuella missförstånd.”

Joakim Bornold tror inte att rättegången kommer påverka aktiehandeln eller regelverken i någon större omfattning.

– Men det är viktigt att staten ställer upp för företagen. Därför är det intressant att fallet prövas, säger han.

Affärsvärlden har sökt representanter för Burgundy.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.