Bornold om Fingerprints vinstvaring: "Det är mer en vinstkollaps"

2017-03-21 10:14
Joakim Bornold. Foto: IBL

Fingerprint Cards varnar för ett kraftigt försämrat resultat och slopar utdelningen. Aktien rasar ihop som ett korthus. En vinstkollaps, säger en bedömare.

Biometribolaget Fingerprint Cards rasar med omkring 30-40 procent vid börsöppningen sedan bolaget vinstvarnat på morgonen. Bakgrunden är ett sämre första kvartal och att prognosen för 2017 inte håller.

– Det här är inte bara en vinstvarning, det är mer en vinstkollaps, det ser ut som hela vinsten försvinner, en riktigt kraftig varning, syns ju på kursen som faller dramatiskt, säger Joakim Bornold, sparekonom på nätmäklaren Nordnet.

I botten anar han en allt hårdare konkurrens på en marknad som går trögt.

– Pajen blir mindre och Fingerprint får tyvärr en mindre bit av den, säger Bornold.

Han konstaterar att bolagsledningen inte längre vill eller vågar ge en prognos för helåret längre trots att en fjärdedel av året snart är till ända.

– Jag tror faktiskt inte att de har en aning, det är högst oroväckande, säger han.

För 2017 gav företagsledningen en prognos att intäkterna skulle uppgå till mellan 7,5 till 9,5 miljarder kronor medan rörelsemarginalen förväntades överstiga 35 procent. Men som en konsekvens av den kortsiktiga osäkerheten har bolaget beslutat att avstå från att ge ytterligare prognos för 2017.

"Då de kortsiktiga utmaningarna förväntas fortgå under andra kvartalet kan Fingerprint Cards AB inte bekräfta bolagets kommunicerade prognos för intäkter och lönsamhet för helåret 2017", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fingerprint överraskade också med att dra tillbaka sitt förslag om en utdelning på 2:00 kronor per aktie.

Aktieutdelningen var den första som Fingerprint föreslagit till ägarna. Beskedet lämnades i samband med bokslutet i februari.

Inför årsstämman har batterifabriksentreprenören Peter Carlsson och Katarina Bonde nekat till omval i styrelsen. Jan Wäreby föreslås bli omvald till styrelseordförande.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom