Bornold om H&M: ”Hackar betänkligt”

På fredagsmorgonen redovisade H&M en lägre försäljning än väntat och har därefter slaktats på börsen. Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, hävdar att klädjätten står inför en tuff framtid.
Bornold om H&M: ”Hackar betänkligt” - bornold_binary_6889469.jpg

Försäljningsbesvikelsen för november resulterade i att aktiekursen drabbades stenhårt – stora värden har gått om intet och aktien har noterats på åttaårslägsta. Joakim Bornold säger till Affärsvärlden att det handlar om ”katastrofsiffror”.

– De senaste tjugo årens H&M-maskin som ständigt ökar försäljningen och vinsten, hackar betänkligt. Jag kan inte komma ihåg senaste gången de presenterade så här dåliga siffror, säger han.

Enligt Joakim Bornold är det utvecklingen inom e-handeln som spökar och som är orsaken till den nedåtgående försäljningstrenden. Han menar att klädjätten står inför en knepig balansakt framöver. Bolaget måste stänga fysiska butiker i dåliga lägen samtidigt som de öppnar nya på marknader där det ännu finns tillväxt – och på samma gång investera tungt i e-handeln.

– Butikslägen som tidigare har varit en guldgruva är det inte längre. Snarare är det en belastning. Därför måste H&M vara snabba med att se över butiksstocken, säger han.

Läs mer: H&M nere på åttaårslägstaH&M på åttaårslägsta. Halva börsvärdet utraderat.

Joakim Bornold säger att kritiken mot vd:n Karl-Johan Persson kommer att växa. 

– Han har varit ifrågasatt innan detta för att han verkar ta alldeles för lätt på den ökade konkurrensen. Sedan ska vi komma ihåg att det är ägarfamiljen som bestämmer detta. Men frågan är om Karl-Johan Persson har orken och lusten att sitta kvar. Det kommer nog att bli en intressant familjemiddag på söndag mellan far och son, säger han. 

Han framhåller ändå att det finns potential i klädjätten, men att investerarna behöver vara medvetna om att det finns en helt annan risk i bolaget jämfört med tidigare.

– Affärsmodellen som har funkat de senaste tjugo åren måste förändras på en marknad som genomgår en stark omställning. H&M kommer att få det tufft framöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.