Bornold om Oscar Properties: Långt ifrån ett arbitrage

Skillnaden i kurserna mellan bostadsutvecklaren Oscar Properties olika aktieslag är inte något som gett upphov till arbitragemöjligheter. Det säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, till Nyhetsbyrån Direkt.
Bornold om Oscar Properties: Långt ifrån ett arbitrage - joakim-bornold-affarsvarlden-700_binary_6869951.jpg

”Ett arbitrage är ett förhållande mellan två säkra variabler så detta är långt ifrån ett arbitrage. Jag noterar att tisdagskvällens pressmeddelande mottagits positivt för preferensaktierna. Informationen kan ses som bättre än inget, men det saknas fortfarande många bitar i pusslet att refinansiera Oscar Properties”, säger han.

Joakim Bornold tycker inte att den information som kommit ut var särskilt ”konkret” och att utformningen av räddningsaktionen ännu tycks vara ofullständig.

”Varför skjuter bolaget på tidsplanen och vad för nyheter kan tänkas komma. Det bästa rådet som går att ge i nuläget är att vänta och se, med nuvarande information är det svårt att veta egentliga värden”, fortsätter han angående prissättningen av exempelvis preferensaktierna.

Sparekonomen undrar vad för sidospår som bostadsutvecklaren jobbar på. I pressmeddelandet angavs bara att bolaget parallellt med utbyteserbjudandet har arbetat, och fortsätter att arbeta, med ett antal andra åtgärder hänförliga till bland annat kapitalstrukturen.

”Det är sammantaget en svår materia”, fortsätter Joakim Bornold som utöver utbytet till preferensaktieägare framhåller att bolaget även har obligationsinnehavare som ska erbjudas utbyte till B2-stamaktier. Därtill finns faktorer som storprojektet Gasklockan att ta hänsyn till, påpekar han.

I måndags angav vd:n Oscar Engelbert under en presentation att Oscar Properties för diskussioner om möjliga samarbetsavtal för Gasklockan. Marken för projektet med cirka 300 bostäder har uppgetts kosta mer än en halv miljard kronor att köpa loss från Stockholms stad. Tillträdet har beräknats till månadsskiftet oktober/november i år.

Oscar Properties har tidigare angivit att bolaget utöver sina utbyteserbjudanden planerat för en ”spridningsemission” av det nya röstsvaga stamaktieslaget B2. Joakim Bornold säger att det är oklart vad eventuella kapitalinjektioner vid sidan om utbytet kan innebära för nuvarande aktieägare.

Bolaget angav på tisdagskvällen att ”marknadssonderade” utbytesvillkor för preferensaktieägare pekar mot utbyte av runt 20 stycken B2-stamaktier för varje preferensaktie, respektive 40 stycken B2-aktier för varje B-preferensaktie. Jämfört med nuvarande relationer för preferensaktierna och befintliga stamaktier pekar det mot relativt underprisade preferensaktier.

Joakim Bornold påpekar att det dock inte råder något arbitrage-förhållande mellan de olika befintliga aktieslagen utan säger att en riskpremie är motiverad.

”Mycket kan fortfarande hända, det är inget klubbat förslag, utbytesrelationen kan tänkas förändras och en rad saker kan hända inom bolaget”, fortsätter han med tillägg att det inte går att ta ställning till erbjudandevärden innan en fullständig refinansieringsplan har presenterats.

Preferensaktien hade ökat 29 procent till 54:40 kronor, strax före lunchtid på onsdagen. B-preferensaktien stärktes 21 procent till 143 kronor medan stamaktien var upp 6,5 procent till 8:95 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.