Börs- och valutarally i Indien efter valindikationer

Indiens valuta, rupie, och Bombaybörsen Sensex steg kraftigt under måndagsmorgonen efter att en vallokalsundersökning indikerat att den sittande regeringen med Narendra Modis koallition har övertaget.
Börs- och valutarally i Indien efter valindikationer - narendra-modi-700_binary_6959196.jpg

Rupiekursen, som försvagats kraftigt av oljeprisökningen i år, stärktes med 1,1 procent mot dollarn och Sensex-börsen steg med 3 procent med banker och finansbolag i täten.

Narendra Modis regeringskoalition ser ut att gå mot en majoritet i parlamentet, rapporterar Bloomberg. Valutaförstärkningen som följt har troligt att göra med att Narendra Modi ställt sig bakom ett förslag om att landets centralbank ska göra återköp i den egna valutan.

”Marknaderna bör kunna se en fortsatt reformkraft och utlänningar kommer troligt vara nettoköpare”, sade Jean-Charles Sambor, utvecklingsmarknadsanalytiker på BNP Paribas, till nyhetskanalen.

Värt att ta i akt är att de indiska vallokalsundersökningarna i världens i särklass största demokrati har en historik av svaga resultat och tolkas ofta endast som en indikation med klart mindre tillförlitlighet än i Västeuropa. Flera bettingbolag förutspådde dock liknande resultat som den gallup som presenterades på söndagskvällen, enligt Financial Times.

Det slutliga valresultatet offentliggörs den 23 maj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.