Börs-vd:n i ”chock” om inte aktien stiger

Klimatmötet i Paris har satt fart på miljöaktier. En vd i ett börsföretag säger sig bli chockad om inte aktien handlas till högre nivåer om ett år.

Aktien i solenergibolaget Etrion, råvarufamiljen Lundins alternativenergiprojekt som är noterat på Stockholmsbörsen, har haft en trist resa under det senaste året. Kursen har backat stadigt. För två år sedan var kursen 5 kronor för att tidigare i höstas handlas till rekordlåga 1,70 kronor. Bara sedan i mars i år har kursen halverats.

Vd i bolaget, Marco Northland, ser i en intervju med Affärsvärlden tre orsaker till kurshaveriet.

– Först tror jag att det handlar om de synliga valutaeffekterna. Euron har fallit 20 procent mot dollarn och eftersom vi rapporterar i dollar så ser det därmed ut som om våra intäkter har fallit, säger Marco Northland.

Det i Schweiz baserade bolaget har huvuddelen av sina intäkter i eurolandet Italien

Två andra faktorer har också sänkt aktien, enligt Northland. Ett av dem är beskedet tidigare i år att de italienska myndigheterna försämrar möjligheterna för att få avsättning på elektricitet på förutbestämda nivåer. Redan tidigare avskaffades möjligheten till så kallade feed-in-tariffer för nybyggda solparker. I början av 2015 justerades dessutom tarifferna för redan existerande solparker i Italien ned med 8 procent.

Det andra problemet är den usla råvarukonjunkturen världen över som fått Chiles gruvberoende ekonomi på fall, något som i sin tur påverkar försäljningen av el i Chile. Etrion har två solenergianläggningar i Chile.

Nu bedömer Etrion-vd:n att de dåliga tiderna är över.

Dels har Etrion omförhandlat lånen för de italienska anläggningarna, ett besked som presenterades 2 december.

– Vi betalar lägre räntor och får ett bättre kassaflöde, säger Marco Northland som räknar med att bolagets italienska anläggningar når ett positivt kassaflöde på i årstakt 7,9 miljoner euro, motsvarande 72 miljoner kronor, jämfört med nivån 2014 som uppgick till 4,5 miljoner euro.

Men framför allt har Northland stora förhoppningar på den japanska alternativelmarknaden som växer så det knakar när landet nu bygger anläggningar för att kompensera för att landets 52 kärnkraftverk kan komma att stängas permanent. Japan är världens största energimarknad efter USA.

– I Chile har vi projekt om 70 megawatt (Etrions ägarandel motsvarar cirka 50 megawatt) som är i drift och ytterligare 100 megawatt byggfärdiga med alla tillstånd klara. I Japan har vi omkring 30 megawatt som är eller snart kommer i produktion och en orderbok om över 70 megawatt plus en pipeline på 160 megawatt. Vi har alltså mer än dubbelt så stor potential i Japan än i Chile om man ser till framtida projekt.

Enligt Northland är de japanska projekten helt finansierade och bolaget har inga ambitioner att under 2016 ta in mer pengar från de egna aktieägarna genom nyemissioner. Bolagets informationsansvarige Robert Eriksson kompletterar senare utfästelsen med beskedet att det kan bli aktuellt att ta i nya pengar efter 2016:

”Vi behöver inga nya pengar under 2016 – men därefter kan det bli aktuellt förstås”, skriver Robert Eriksson i ett mail.

Utöver Etrions anläggningar i de tre nämnda länderna överväger bolaget att investera i andra länder tillsammans med sin japanska partner Hitachi. Vilka länder som är aktuella vill Northland inte säga, inte mer än att det är ett land i Asien och ett land i Amerika.

– Men det får vänta. Japan har mer potential, säger han.

Marco Northland avslöjar också att bolaget på sikt är intresserat av att bygga och driva både vindkraft- och vattenkraftanläggningar:

– Vi vill gå in i vindkraft också. Vi tror att det är ett väldigt bra komplement till solenergi.

Etrion överväger alltså att gå in i vindkraftproduktion?

-Så småningom kommer vi att överväga att gå in i vind- och vattenkraft. När vi startade bolaget var det ett av våra globala synsätt. Det syns också i vårt namn: ”E” för energi, ”trio” för tre och ”n” för ny, som i förnybar.

Vilken tidshorisont?

– Jag vill inte säga det. Vi fokuserar på Japan just nu där i har stora möjligheter att växa.

Marco Northland är med 6 procent av ägandet i Etrion tredje största ägare i bolaget och han har, till skillnad från mången börsbolags-vd, inga svårigheter med att uttala sig om aktiens värde. Och han tycker att Etrion-aktien är undervärderad.

Så här svarar han på frågan om aktien står högre om ett år jämfört med idag (2,20 kronor):

-Baserat på de projekt som vi nu driver skulle jag vara väldigt chockad och besviken om vi handlas på nuvarande nivåer om ett år.

Du säger att aktien är undervärderad?

– Ja.

Har du själv köpt aktier på senare tid?

– Nej. Jag är insider och har inte haft möjlighet på grund av omförhandlingarna i Italien. Jag äger 6 procent och har inte sålt något heller.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco