Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsbolagets grundare ska betala 200 miljoner

2015-11-12 12:00
Foto: Linus Sundahl-Djerf / SvD / TT

Medicinteknikbolaget Bactiguards grundare Björn Walstam förlorade mot Skatteverket i kammarrätten som anser att han ska betala närmare 200 miljoner kronor. ”Det målet har hållit oss sysselsatta ganska länge”, säger Jerry Karlsson, lagman på Kammarrätten, till Affärsvärlden om målet som avgjordes i måndags.

Under mitten av 1980-talet grundade Gunnar Walstam bolaget Walstam & Partners som bytte namn till Bactiguard 2005. Bolaget säljer infektionshämmande lösningar för sjukvården. Sedan börsnoteringen den 19 juni 2014 har aktien haft en dyster resa. Kursen har dalat närmare 70 procent från introduktionskursen 38 kronor till måndagens stängningskurs på drygt 12 kronor.

Grundaren Gunnar Walstam, som numera bor i Belgien krävdes för cirka tio år sedan på cirka 65 miljoner kronor av Skatteverket för ”överskott av passiv näringsverksamhet”.

Myndighetens beslut överklagades till förvaltningsrätten som avslog Walstams överklagan. Han drev ärendet vidare till nästa instans - kammarrätten - som i ett avgörande på måndagen också meddelade avslag på Walstams begäran.

Skulden ligger i dag hos Kronofogden  och uppgår till cirka 198 miljoner kronor, inklusive ränta.

Enligt Gunnar Walstams juridiska ombud, Björn Mårtensson, kommer domen med stor sannolikhet att överklagas till högsta förvaltningsdomstolen.

- Jag har inte hunnit prata med min klient ordentligt än, mer än att vi har konstaterat att domen var negativ. Men en överklagan kommer sannolikt att ske, säger Björn Mårtensson.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom