Börsen får vänta

Antalet börsintroduktioner är betydligt färre i år än tidigare. Anledningarna är en osäkrare marknad, tidigare introduktionsbesvikelser och ökad konkurrens om kapitalet, visar Affärsvärldens kartläggning.
Börsen får vänta - stockholmsborsen-notering-borsklocka-700_binary_6948376.jpg

— Situationen för börsintroduktioner har blivit mer utmanande. Riskaptiten finns där men den är dämpad trots att många fonder har mycket kapital ett aktivera, säger Homan Panahi, grundare och vd för investment banking-firman Vator Securities.

Under årets sex första månader har totalt fem bolag debuterat på Stockholmsbörsen genom rena IPO:er, det vill säga nyintroducerade aktier där man inte flyttar från andra handelsplatser eller avknoppningar vars verksamheter i praktiken redan befunnit sig på aktiemarknaden. Två bolag, K2A Fastigheter och Ascelia Pharma, har tagit plats på Small Cap-listan, aktierna i John Mattson och Karnov Group handlas numera på Mid Cap-listan medan Volkswagens placerat sin lastbilsdivision Traton på Large Cap-listan. Under samma period har även tio bolag noterats på First North.

Samtidigt innebär 15 introduktioner en ordentlig minskning jämfört med de senaste åren. Under första halvåret 2018 uppgick antalet nyintroducerade bolag på Nasdaq-listorna till 20 medan hela 41 bolag gick till börsen under samma sex månader 2017. Antalet introduktioner har alltså minskat med 25 och 63 procent jämfört med ett respektive två år sedan. Och tendensen är densamma på andra marknadsplatser som Spotlight och NGM.

Hos Stockholmsbörsens och First Norths ägare, Nasdaq, har också noterat nedgången i antalet nyintroduktioner.

— Vi ser fortfarande en hög aktivitet på marknaden. Men visst, tittar vi på rena IPO:er så går det långsammare än tidigare. Det råder en osäkerhet på marknaden med utmaningar som exempelvis Brexit och handelskriget mellan USA och Kina vilket har stor påverkan på all internationell handel. Och vi är ju inte immuna mot en skakig marknad, säger Nasdaqs noteringschef Adam Kostyál.

IPo-graf.jpg 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.