”Börsen har mer att ge”

Börsintervju med Don Evenson som förvaltar en USA-fond. Börserna har mer att ge i år, menar amerikanen.

Hur går det med kreditkrisen?

– Jag tror inte att det är över, men vi har sett det värsta. Botten var den 17 mars, dagen då JP Morgan räddade Bear Stearns. Vi tror att nedskrivningarna i finanssektorn totalt blir runt 600 miljarder dollar, i dagsläget har redan värden för drygt 300 miljarder skrivits ned. Viktigast är att räntespreadarna som steg skyhögt i augusti har minskat.

Är det rätt tidpunkt att köpa amerikanska aktier?

– Avkastningen på amerikanska aktier har varit bedrövlig det senaste årtiondet, vi måste gå tillbaka till 1930-talet för att hitta en period med lika dålig avkastning. Nu har vi fått en mängd stimulerande åtgärder från Fed, och kongressen stöttar marknaden genom att ändra några lagar. Med en ekonomi som borde visa tecken på förbättring om sex till tolv månader och det faktum att vi haft dålig avkastning under 8,5 av de senaste tio åren, finns det grund för bättre avkastning på amerikanska aktier den närmaste tiden.

Varför är tillväxtbolag bättre köp än värdeaktier?

– Sedan it-bubblan sprack har vinsten i tillväxtbolagen utvecklats svagt. Under åren 2004-2006 ökade vinsterna i värdebolag snabbare än i tillväxtföretagen. Då sjönk värderingarna, för ingen vill betala för tillväxt som inte finns. Nu har vi gått igenom en lång period med ekonomisk tillväxt som tog slut förra året. Under 2007 började tillväxtbolagens vinster öka snabbare. Särskilt under senare delen av året när bolagen i finanssektorn fick se sina vinster krympa. Det var första gången som tillväxtaktier utvecklades bättre än värdebolag på sju år.

Så tillväxt värderas lägre i dag?

– Ja, tillväxtaktier handlas i dag på den nedre delen av skalan, medan värdeaktier handlas i övre delen av sitt historiska spektrum.

Vilka är dina favoritaktier?

– Inom jordbruk är Monsanto vår favorit, det är det ledande bolaget för tillverkning av genmanipulerat utsäde. Om världen vill lösa problemet med högre matpriser finns det bara två sätt, plantera mer eller få bättre utdelning. Odlar du majs och vill få större skörd kan du göra det genom att använda utsäde från Monsanto. De ligger också långt före sina konkurrenter.

– Google kan verka vara högt värderad sett till p/s, men om man ser till vinsten är det inte lika dyrt. Det är också ett av de snabbaste växande teknikbolagen. De gynnas i dag av att Yahoo och Microsoft har en del problem. Google har precis avslutat köpet av Double Click. Jag tror att vi får se ett större engagemang inom display-annonsering, ett område de inte sysslar med i dag. Och Express Scripts är ett Pharmacy Benefit Management-bolag, de letar reda på de mest prisvärda alternativen till receptbelagda läkemedel och är därmed stora vinnare på försäljning av generika, lågprisläkemedel, där marginalerna är höga.

Hur går börsen resten av året?

– Jag tror att vi får positiv avkastning som lätt kan bli tvåsiffrig. Till i dag har börsen fallit 4 procent, det innebär en uppgång på minst 14 procent resten av året. Vi kan vänta oss starkare ekonomi under 2009, räntorna är låga och aktier lågt värderade. Det ger förutsättningar för väldigt bra avkastning på amerikanska aktier.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco