Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsen inleder nedåt

2015-06-04 09:26
Foto: Fredrik Sandberg. Grafik Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen inleder torsdagssessionen med lägre kurser, vilket är i linje med utvecklingen på de ledande Europabörserna. Dagens nyhetsflöde består av en blandad kompott där bland annat två förvärv, en årsrapport och tre börsdebutanter förmedlats till marknaden.

SIX Generalindex var vid klockan 10.15 ned med 1,3 procent till 511 och OMXS30-index sjönk 1,2 procent till 1.621. Omsättningen var 3,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

De svenska obligationsräntorna noterar under öppningshandeln sammantaget små förändringar, efter att under gårdagen ha stigit till årshögsta.

Addtech köper life science-bolaget Mediplast, med en årsomsättning på 465 miljoner kronor, och meddelar planer på att knoppa av affärsområdet life science. Verksamheten ska istället noteras separat någon gång under första halvåret 2016. Aktien är upp med 4,7 procent.

Också Assa Abloy är på köphumör och plockar upp den finska låssmeden Flexim med en omsättning på 340 miljoner kronor. Förvärvet ska bidra positivt till vinst per aktie från start. Aktien är ned med 2,0 procent. Volvo bekräftade i dag att bolaget säljer resterande aktier i den indiska fordonstillverkaren Eicher, till ett värde av 2,2 miljarder kronor. Försäljningen kommer att påverka kassaflödet positivt med motsvarande belopp under det andra kvartalet 2015. En reavinst på 2,1 miljarder kommer att ses i rörelseresultatet för segmentet Lastbilar i samma kvartal. Aktien handlas ned 1,8 procent.

Oasmia ökar 1,1 procent efter att ha redovisat minskade förluster för det brutna helåret. Bolaget fick under året sitt första marknadsgodkännande för Paclical, ett läkemedel mot äggstockscancer. Läkemedlet godkändes i Ryssland och bolaget förbereder lansering till hösten samtidigt som de jobbar med att få läkemedlet godkänt i EU.

Nicoccino har slutfört två emissioner. Företrädesemissionen tecknades till cirka 19 procent och gav bolaget 4,4 miljoner kronor medan den riktade emissionen gav 50 miljoner kronor. Aktien är ned 3,7 procent.

Lundin Petroleum har avslutat en prospekteringsborrning på Morkel och skrivit av området som icke-kommersiell. Aktien backar 0,5 procent.

På analytikerfronten har JP Morgan höjt rekommendationen för Ericsson från neutral till övervikt. Riktkursen är 105 kronor. Telekomaktien ökar 1,5 procent.

Nordea har fått köprekommendation av Goldman Sachs, från tidigare neutral. Goldman Sachs sänker samtidigt rekommendationen för Swedbank till sälj. Nordea handlas ned 0,9 procent medan Swedbank är ned 1,8 procent.

Utanför börsen står tre bolag redo att noteras för handel.

Hissbolaget Alimak har offentliggjort ett indikativt prisintervall på 80-95 kronor per aktie vid börsintroduktionen.

Bussoperatören Nobinas slutgiltiga noteringskurs kommer fastställas inom prisintervallet 33 till 40 kronor per aktie, med planerad noteringsdag den 18 juni.

Skoförsäljaren Footway ska notera preferensaktier till ett värde av cirka 80 miljoner kronor.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom