Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsen rivstartar 2009

Stockholmsbörsen inledde årets första handelsdag med en uppgång på fredagen i likhet med flera av de ledande europeiska börserna i spåren av en positiv utveckling i USA och Asien.

Klockan 10.25 var OMXS30 1,8 procent högre till noteringen 674,2. Omsättningen uppgick till 1,4 miljarder kronor.

Börserna i New York steg under årets sista handelsdag, på onsdagen, efter bättre arbetslöshetsstatistik än väntat vilket skapade optimism om att en ekonomisk återhämtning kan inledas under 2009. Dow Jones avancerade 1,3 procent till 8.776,4 vilket var kring 2,5 procent högre jämfört med vad indexet var vid svensk stängning på tisdagen.

I Asien har den positiva utvecklingen fortsatt under fredagen på flertalet av marknaderna. Uppgången på Wall Street och förhoppningar om att statliga stimulansåtgärder ska hjälpa regionen från den globala recessionen uppgavs ligga bakom det positiva sentimentet. Hongkongs Hang Seng Index stängde 4,6 procent högre. Japan och många andra marknader höll dock fortsatt stängt.

På Stockholmsbörsen var uppgången bred. Autoliv utmärkte sig med en uppgång på 7,6 procent till 170 kronor och fick stöd av att General Motors på nyårsaftonen fick tillgång till 4 miljarder dollar som en initial utbetalning av de räddningslån om totalt 17,4 miljarder dollar från finansdepartementet som beslutats tidigare. Utbetalningen ska General Motors använda för att betala leverantörer.

Ericsson B ökade 3,6 procent till 60:90 kronor. Telekomaktier gick starkt i Asien under natten efter att kinesiska myndigheter sagt att det ska fortsätta ge ut 3g-licenser. Kinesiska telekomoperatörer förväntas spendera runt 41 miljarder dollar på 3g-utrustning under de kommande två åren. Licenserna är också ett sätt att minska China Mobiles dominans på den kinesiska marknaden och myndigheterna har beordrat mindre operatörer att gå samman.

Finanssektorn utvecklades väl i Europahandeln efter att Federal Reserve på tisdagskvällen meddelat att den kommer att inleda sitt program för att köpa MBS, skuldpapper som backas upp av bolån, i början av januari. Programmet omfattar 500 miljarder dollar, och har upprättats för att stödja bolåne- och husmarknaden samt för att förbättra förhållandena på finansmarknaden mer generellt.

I den svenska banksektorn steg Nordea med 3,5 procent till 56:60 kronor, SEB A var 2,1 procent högre till 62 kronor och Swedbank avancerade 1,4 procent till 45 kronor.

SAS var 11,6 procent upp till 42:30 kronor efter att Jyllandsposten skrivit att bolaget "snart" kan bli sålt till Lufthansa efter att kostnadsneddragningar gjort SAS mer lönsamt.

Affärsvärlden Redaktionen

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom