Börsen ska upp – börsen ska ner

Affärsvärlden listar de hetaste argumenten för ett börsras i USA – och de bästa motargumenten.
Börsen ska upp – börsen ska ner - borsen-upp-och-ner-700_binary_6951288.jpg

I lördags fyllde det jämnt, det amerikanska börsrallyt. Den 9 mars hade uppgången i USA pågått i exakt 10 år. 

Det har varit lönsamt för alla som vågat vara med hela vägen. Under det gångna decenniet har det breda indexet S&P 500 fyrdubblats, medan de 30 storbolagen i Dow Jones Index gått upp med 300 procent.

Flera av världens börser har tappat mark mot USA. I Sverige har OMX30 exempelvis bara stigit med 138 procent under samma period.

Den som letar i tidningsarkiven från de gångna åren hittar flera exempel på bedömare som varnat, sagt att det varit nog och att det inte skulle kunna fortsätta länge till.

Men det har det gjort. Uppgången är nu den längsta i historien.

Börsuppgångar dör inte av hög ålder, upprepar nu amerikanska optimister som ett mantra. Men tjurmarknadens respektabla ålder har likväl satt igång en debatt om framtiden som är mer livaktig än på länge.

Det är en intressant debatt. Affärsvärlden guidar till de bästa argumenten för ett kommande börsras – och de bästa motargumenten.

Det är den längsta uppgången i historien…

Mars 2009 var inte kul. Den amerikanska ekonomin hade förlorat 650 000 jobb på en månad och S&P 500 låg på den sataniskt illavarslande siffran 666 punkter. Det skulle ta lång tid innan den synliga ekonomin tog fart igen, men på Wall Street var det bara uppåt härifrån. 

Längden på den börsuppgång som började i mars 2009 är så extrem att den utmanar sunt förnuft. Av alla tjurmarknader i historien är det bara 1990-talets som är i närheten – samma expansion som fick Fed-chefen Alan Greenspan att först geniförklaras, och sedan idiotstämplas närsubprimeskiten träffade denmetaforiska fläkten.

Nu är vi här igen. Billiga lån. Dåliga lån. Det här ser helt enkelt inte bra ut.

… men också den näst långsammaste

Visst, festen har pågått ett tag. Men stirra er inte blinda på tiden. De totala avkastningarna har under den här återhämtningen varit väldigt bleka. De 18 procent om året som investerarna har fått är betydligt lägre än vid andra börsuppgångar. Faktum är att det här är den näst långsammaste tjurmarknaden i historien. Endast perioden mellan 2002 och 2007 har gett sämre årlig avkastning.

All negativitet, alla pessimister där ute, har hållit tillbaka euforin under alla de här åren. Därmed är risken mindre – och därmed finns det fortfarande utrymme för värderingarna att öka.

Förra årets fall var ett dåligt tecken…

Höstens kraftiga fall – och lika kraftiga återhämtning – var mer än bara ett hack i kurvan. Det var ett omen. Tidningen Forbes har studerat 120 år av börsstatistik och kommit fram till att kurserna ytterst sällan återhämtar sig efter att ha fallit mer än 20 procent.

Börsen är helt enkelt bättre än experter på att förutse lågkonjunkturer.

… men Trump är ju inne på sitt tredje år

Börsen har, som bekant, förutsett ”nio av de fem senaste lågkonjunkturerna”. Då kan man lika gärna luta sig på det faktum att Donald Trump är inne på sitt tredje år som president. Dow Jones har i genomsnitt avkastat över 21 procent under mandatperiodernas tredje år. Inte en enda gång sedan andra världskrigets slut har börsen backat.

Vad det tredje årets positiva utveckling beror på har många teorier. En är att politisk osäkerhet brukar minska. En annan att politikerna blir extra handlingsförlamade. En tredje teori går ut på att en sittande president bullar upp inför sin omvalskampanj, och hittar olika sätt att få ekonomin att se bättre ut.

Hursomhelst: det brukar gå bra. 

Många olika investerare nettosäljer aktier…

Marknaden kan vara smart. Människor med olika infallsvinklar och åsikter förs samman och skapar en bild av framtiden.

Men det är faktiskt inte så många som tror på det senaste rallyt. Tillgänglig statistik tyder på att en bred grupp av investerare har nettosålt aktier den senaste tiden, från stiftelser och private equity-firmor till vanliga småsparare. 

En undersökning från Bank of America Merrill Lynch visar att andelen fondförvaltare som flyttat pengar från aktiemarknaden till kassan nu är den högsta sedan januari 2009. 

… men företagen själva köper

Om det är någonting man kan vara säker på är det att företagen själva vill elda på sina börskurser. Under det fjärde kvartalet förra året gjorde amerikanska företag aktieåterköp för 240 miljarder dollar. Det är nästan 60 procent högre än motsvarande period förra året.

Union Pacific, Cisco, Bank of America och Apple är bara några av de storföretag som har enorma planer på att köpa tillbaka sina egna aktier. Utvecklingen har gått så långt att namnkunniga politiker från både republikanerna och demokraterna vill förbjuda återköpen.

Tills det händer kommer företagens köpvilja att elda på börsen. Företagen på tidningen Fortunes lista över de 500 största företagen i USA har sammanlagt godkänt planer på över 1000 miljarder dollar i återköp.   

Värderingarna är historiskt höga…

Börskurserna trotsar allt historiskt förnuft. I somras, före höstens lilla studs, låg värderingarna i förhållande till vinsterna nästan 50 procent över det långsiktiga medianvärdet.

När mycket tyder på att vinsttillväxten dessutom minskar finns det bara en väg för börsen att ta.

… men tittar man på rätt del av historien?

Historiska jämförelser blir lätt missvisande i en värld som har förändrats dramatiskt. Globalisering och digitalisering har pressat ner inflationen och räntorna på ett sätt som få kunde förutse. Om man begränsar de statistiska jämförelserna till perioden mellan 1996 och nu – då vi haft låg och stabil inflation – är börskurserna bara ett tiotal procent högre än det historiska genomsnittet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annons från Trapets
    Annons från Invesco