Börsen upp 6 procent

Stockholmsbörsen tog ett nytt glädjeskutt på tisdagen. Efter en timmes handel var OMX-indexet upp med över 6 procent.

Förra veckans dystra utveckling vände tvärt i New York på måndagen och investerarna handlade upp Dow Jones hela 11 procent, den största endagsuppgången sedan 1933 och den femte största någonsin. Uppgången kommer dock efter en vecka med ett fall för indexet på 18 procent, den största veckovisa nedgången i Dow Jones 112-åriga historia.

29 av Dow Jones 30 aktier steg, endast General Electric backade. General Motors, som enligt uppgift för samtal med bland annat Chrysler, tillhörde vinnarna med en uppgång på 33 procent. Alcoa och Chevron steg båda mer än 20 procent medan Microsoft ökade 19 procent och American Express handlades upp 18 procent.

S&P 500 klättrade 12 procent, ledd av energisektorn som steg med 18,1 procent medan finans ökade med måttliga 6,4 procent. Även Nasdaq Composite avancerade 12 procent.

Det som triggade rekylen var en rad kraftfulla statliga åtgärder över hela världen för att försöka stabilisera finansmarknaden. Ledarna för euroländerna enades på söndagskvällen om en handlingsplan där de framför allt åtar sig att garantera interbanklån samt att rekapitalisera banker vid behov.

Vidare garanterar Australien bankinlåning och all interbankfinansiering för australiska banker i tre år. Brittiska staten meddelade att den investerar totalt 37 miljarder pund i tre banker och den tyska regeringen godkände ett räddningspaket för det finansiella systemet på 500 miljarder euro.

– Det spelar ingen roll hur stark vi tror Amerikas ekonomi är, vi kan inte klara detta utan våra vänner i omvärlden, sade en handlare i USA till Wall Street Journal.

Efter stängningen i New York kom mer goda nyheter för investerarna. Enligt mediauppgifter ska det amerikanska finansdepartementet investera cirka 250 miljarder dollar i tusentals banker, varav de nio största bankerna, inklusive Citigroup och Goldman Sachs, ska få runt 125 miljarder dollar. De föreslagna kapitalinjektionerna i utbyte av aktier är en del av det räddningspaket på 700 miljarder dollar som godkänts av den amerikanska kongressen.

Marknaderna i Asien steg kraftigt under natten på beskeden. Japans Nikkei 225, som var stängd på måndagen, lyfte med 14,2 procent. Det var den största uppgången för indexet hittills. Finanssektorn steg kraftigt. Sumitomo Mitsui Financial och Nomura Holdings ökade båda med 16 procent. Exportbolagen drog nytta av att högre riskaptit lett till en svagare yen. Toyota klättrade med 15 procent och Sony steg med 17 procent.

För svensk del har rapportperioden så sakteliga dragit igång. Axfood rapporterade ett resultat som var 13 procent sämre än väntat medan omsättningen blev något högre än konsensus. Bolagets vd Anders Strålman skriver i en kommentar att mycket tyder på att matpriserna har nått sin topp under det tredje kvartalet.

Nordeas styrelseordförande Hans Dalborg säger i tisdagens upplaga av Dagens Industri att finanskrisen gör att en strukturaffär i den svenska bankvärlden rycker allt närmare. Han säger vidare att när det är balans i systemet brukar inte särskilt mycket hända. Ett krisläge brukar däremot föra med sig strukturförändringar.

Meda genomför en nyemission om cirka 1,5 miljarder kronor med anledning av det tidigare offentliggjorda förvärvet av Valeants läkemedelsverksamhet i Väst- och Östeuropa och förvärvet av en produktportfölj från Roche, samt för att skapa beredskap inför andra affärsmöjligheter. Varje aktie ägare erbjuds teckna en ny aktie för varje sex innehavda aktier till kurs 35 kronor. Nyemissionen är garanterad i sin helhet av Stena Sessan Rederi, Stena Jutlandica och Stena.

Ett flertal riktkurs och rekommendationsförändringar har kommit. Société Générale har sänkt riktkursen för Ericsson till 60 kronor, från tidigare 100 kronor, men ser därmed ändå en uppsida för aktien på 27 procent jämfört med måndagens slutkurs. Rekommendationen köp kvarstår.

Merrill Lynch har höjt rekommendationen för Assa Abloy till neutral från sälj och riktkursen höjs samtidigt till 85 kronor, från tidigare 80 kronor. Morgan Stanley har tagit upp bevakningen av SSAB och lämnar rekommendationen jämvikt. Riktkursen sätts till 128 kronor och kan jämföras med att SSAB:s A-aktie slutade på 104 kronor under måndagen.

I övrigt har både Investor och Avanza rapporterat under morgonen.

Tisdagens agenda bjuder på bland annat KPI från Storbritannien klockan 10.30. Klockan 11.00 kommer från Eurostat industriproduktion och från Tyskland kommer det viktiga ZEW-indexet som mäter tyska institutionella investerares och analytikers bedömning om de ekonomiska utsikterna i Tyskland i oktober. Senare under kvällen, klockan 18.15, väntas ett tal av ECB-chefen Jean- Claude Trichet i New York.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets