Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsen upp i inledningen

2010-08-16 09:54

Stockholmsbörsen steg i inledningen på måndagen under tidvis slagig handel. Utvecklingen var bättre än på de ledande europeiska börserna sedan bland annat H&M överraskat med starka försäljningssiffror.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,2 procent högre till noteringen 1.038,0. Omsättningen uppgick till 2,7 miljarder kronor.

H&MB steg 3,8 procent till 236:70 kronor efter att försäljningen i jämförbara butiker ökat med 10 procent i juli. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med att den jämförbara försäljningen skulle öka med 1,6 procent. Den totala försäljningen steg med 21 procent jämfört med samma månad 2009 då försäljningstillväxten var 7 procent. Här var en uppgång med 12,0 procent väntad.

"H&M:s försäljning i jämförbara butiker har återhämtat sig starkt efter den negativa trenden i andra kvartalet och vi förväntar oss att den fortsätter att vara positiv till följd av lätta jämförelsetal för resten av året, särskilt i augusti och november", skriver Bank of America/Merrill Lynch i en kommentar.

ScaniaB ökade 0,5 procent till 131:40 kronor och Volvo B var 0,1 procent upp till 85:70 kronor. JP Morgan har höjt riktkursen för Scania till 195 kronor från tidigare 185 kronor och förVolvotill 135 kronor från 130 kronor. Rekommendation övervikt upprepas för båda aktierna.

Cardosteg 3,6 procent till 230 kronor. SEB Enskilda har höjt riktkursen för Cardo till 290 kronor från tidigare 280 kronor. Rekommendationen är köp. Swedbank Markets har upprepat köp och riktkurs 290 kronor.

"Rapporten för det andra kvartalet blev en milstolpe i Cardos återhämtning. Vinsten var 30 procent högre än vi hade estimerat och orderingången växte organiskt med 9 procent", skriver Swedbank.

HMS Networksadderade 6,3 procent till 32:60 kronor ochHexpolB var 5,1 procent upp till 93:50 kronor efter köprekommendationer i det senaste numret av Börsveckan.

Börserna i New York backade fredagen efter att statistik över lagren av osålda varor och detaljhandelns försäljning inkommit något sämre än väntat. Michigan Index steg mer än väntat men gav bara tillfälligt stöd.

Dow Jones Industrial Average slutade 0,2 procent ned, i linje med nivåerna vid europeisk stängning. S&P 500 tappade 0,4 procent och Nasdaq Composite sjönk 0,8 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade blandad utveckling under måndagen. Nikkei 225 stängde 0,6 procent ned efter att Japans BNP stigit med blygsamma 0,4 procent under andra kvartalet, i beräknad årstakt. Det var långt under den ökning med 2,3 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät.

Kinas Shanghai Composite Index steg 2,1 procent. Aktier inom förnyelsebar energi och hälsosektorn anförde uppgångarna efter spekulation om att regeringen ska öka satsningarna på tillväxtindustrier för att kompensera effekterna av åtgärderna mot överhettningen på aktiemarknaden.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med nedgångar om 0,1 procent i eftermiddag.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom