Börsen vände uppåt

2016-02-03 09:21 Affärsvärlden SIX
Interiör från Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX Group i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kurserna på Stockholmsbörsen vände till plus efter att ha inlett handelsdagen med negativ kursutveckling. Uppgången kom i takt med en återhämtning i oljepriset och Stockholmsbörsens storbolagsindex fick stöd från de rapportaktuella industribolagen Sandvik och ABB.

SIX Generalindex var klockan 09.57 0,5 procent högre vid 445 medan OMXS30 var 0,6 procent högre vid 1.328. Omsättningen uppgick till 2,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Oljepriset återhämtade sig på onsdagsförmiddagen och raderade ut den tidiga morgonens pristapp. Den amerikanska WTI-oljan handlades återigen ovan 30-dollarnivån.

På den svenska makroscenen överraskade det svenska inköpschefsindexet, PMI, för tjänstesektorn positivt. Indexet steg till säsongsrensade 59,3 i januari, jämfört med oreviderade 58,0 i december. Enligt SIX News analytikerenkät förväntades inköpschefsindex hamna på 57,4.

Sandviks försäljning var i linje med analytikernas förväntningar men resultatmålet missade rejält. Verkstadskoncernen uppgav att de inte sett någon direkt försämring i det fjärde kvartalet, det är samma tuffa marknad som man har mött tidigare. Framåt tror man att 2016 blir på ungefär nivån som har varit 2015, sade vd Björn Rosengren på presskonferensen. Utsikterna var inte fullt så negativa som marknaden hade väntat sig och aktien steg 4,4 procent.

ABB:s omsättning och nettoresultat för det fjärde kvartalet överträffade analytikernas förväntningar. Bolaget upprepade budskapet från föregående rapport att de ser en blandad bild med ökad osäkerhet på kort sikt och varnar för att oljepriset och valutaeffekter kommer att påverka resultatet framöver. Marknaden verkade dock nöjda och aktien handlades upp 2,7 procent.

Mediekoncernen MTG höjde utdelningen efter en stabil rapport för fjärde kvartalet. Vd framhöll i rapporten en ambition att öka tillväxttakten och rörelseresultatet under 2016. En utbetalning från CTC Media väntas i första kvartalet 2016. Aktien avancerade 6,1 procent.

Lundin Petroleum tog en nedskrivning av olje- och gastillgångar på 737 miljoner kronor vilket belastade resultatet för det fjärde kvartalet. Aktien var upp med 0,2 procent.

Hexpol steg 3,3 procent. Bolaget höjde utdelningen trots att resultatet för det fjärde kvartalet inte levde upp till analytikernas förväntningar.

Astra Zenecas lungcancerläkemedel Tagrisso har fått ett villkorligt godkännande i EU. Det meddelar bolaget på morgonen. Aktien var närmast oförändrad.

HMS Industrial Networks, ett helägt dotterbolag till HMS Networks, köper det Belgienbaserade bolaget Ewon som levererar internetbaserade routrar för fjärråtkomst av industriell utrustning. Köpesumman på 30 miljoner euro på skuldfri bas ska betalas med kontanter och aktier i HMS Networks. HMS-aktien är upp med 0,4 procent.

Läkemedelsbolaget Xbrane Biopharma, som på morgonen klev in på Stockholmsbörsens tillväxtlista First North, backar 7,5 procent i öppningshandeln i relativt små handelsvolymer.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS