Börsen vänder ned

Stockholmsbörsen inledde torsdagen lägre efter tre uppgångsdagar i rad.

New York-börserna vände ned på onsdagskvällen och tappade stora delar av onsdagens inledande uppgångar. Svaga tyska industriordersiffror på morgonen pressar börshumöret, samtidigt som turerna kring brexit fortsätter. En rad rekommendationsförändringar har fått genomslag i flera aktiekurser.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var klockan 09.30 ned 0,7 procent till 1.612. Aktier för 1,5 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.

Tidigare i veckan gick cykliska bolag och banker starkt efter starka inköpschefsindex, inte minst från Kina, och förhoppningar om att USA och Kina närmar sig ett handelsavtal. På torsdagen gick dock konjunkturkänsliga företag svagt.

Kullagerföretaget SKF backade 2,0 procent efter sänkt rekommendation från Deutsche Bank till behåll. SKF har stigit nästan 30 procent sedan årsskiftet.

Avskild utdelning på 10 kronor bidrog till att Volvo tappade 11:45 kronor. Aktien var högt omsatt. Det var även Swedbank som sjönk 0,4 procent och Nordea som steg 0,9 procent mot strömmen.

Energiföretaget Climeon sjönk 2,9 procent efter att på onsdagskvällen ha genomfört en riktad nyemission på 240 miljoner kronor till en kursrabatt på 7,7 procent.

Loomis lyfte 1,8 procent efter beskedet om förvärv av PCF som främst bedriver inhemsk värdehanteringsverksamhet i Frankrike. Bolaget har 630 anställda och nettointäkter på 39 miljoner euro.

Industrikoncernen Teqnion steg 42 procent till 36:90 kronor i handelspremiären på Nasdaq First North. Inför listningen gjorde Teqnion en nyemission på 80 miljoner kronor som tecknades till 515 procent. Teckningskursen på 26 kronor per aktie värderade företaget till 340 miljoner kronor före kapitaltillskottet.

Kredithanteringsföretaget Intrum sjönk 1,5 procent efter sänkt rekommendation från SEB Equities till behåll.

Affärsvärlden rekommenderar köp av Systemair, Green Landscaping och Attendo i sitt senaste nummer. De två förstnämnda aktierna steg drygt 2 procent, men Attendo backade 2 procent, tyngd av sänkt rekommendation från Danske Bank.

Berenberg har inlett bevakning av Husqvarna med köprekommendation. Aktien ökade 0,6 procent.

I verkstadssektorn har Bank of America Merrill Lynch sänkt rekommendationerna för Atlas Copco och Electrolux. Båda bolagen backade runt 1,5 procent.

I fastighetssektorn har Nordea sänkt rekommendationen för Castellum, Klövern, Sagax och Wihlborgs, vilket medförde kurspress.

Alimak steg 2,1 procent sedan Danske Bank inlett bevakning med köprekommendation.

Valberedningen i ögonstyrningsbolaget Tobii föreslår att Fingerprint Cards tidigare vd Jörgen Lantto samt Mårten Skogö tar plats i styrelsen. Tobii-aktien steg 2,7 procent.

SBB har slutfört den riktade nyemission som bolaget aviserade efter Stockholmsbörsens stängning på onsdagen. Fastighetsföretaget utökade erbjudandestorleken med 30 procent med anledning av “mycket stark efterfrågan”. Företaget tillförs runt 600 miljoner kronor. Teckningskursen på 31 kronor innebär en rabatt på 0,3 procent. Aktien sjönk till just 31 kronor.

Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, har påbörjat en strategisk utvärdering av bolagets verksamheter utanför Norden, i vilket en eventuell avyttring av verksamheter i Polen och Tyskland ingår. De står för 15 procent av koncernens omsättning. Aktien sjönk 0,1 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.