Börsen väntas öppna nedåt

2017-04-20 08:56 Direkt Affärsvärlden
Stockholmsbörsen. Foto: Jörgen Appelgren

Stockholmsbörsen ser ut att inleda torsdagen med en viss dragning nedåt.

Under morgonen har kvartalssiffrorna börjat droppa in i väntan på att rapportkranen vrids på för fullt nästa vecka. Bland annat har ABB, Axfood och Billerud Korsnäs bekänt färg.

De större aktieindexen i gårdsagens USA-handel drog åt lite olika håll men den generella utvecklingen var något negativ. Energi var den sämst presterande sektor efter att oljepriset tappat dryga 4 procent i spåren av att amerikansk data visat en lagerökning. Nu på morgonen märks ett visst uppställ i oljeterminerna och även basmetallerna handlas upp något. Torsdagens Asienbörser noterar till största del mindre rörelser.

Klockan 8.50 var terminen för tyska DAX-index ned 0,3 procent, medan terminen för franska CAC40 var 0,2 procent lägre. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,3 procent.

* ABB:s första kvartal bjöd på ett operationellt rörelseresultat på 943 miljoner dollar, vilket var strax över analytikerna förväntningar. ABB:s basorderingång noterades upp efter att ha minskat under de föregående kvartalen.

* Axfoods delår var helt i linje med förhandstipsen och dagligvarubolaget upprepade också sin prognos om att årets rörelsevinst kommer att vara "i linje med" fjolårsutfallet.

* Billerud Korsnäs delår hade föregåtts av en vinstvarning, vilket minskade dramatiken där rörelseresultatet låg i linje med förväntningarna. Bolaget förväntar sig att efterfrågan och orderläget kommer att vara starka under det andra kvartalet, med normala säsongsvariationer för samtliga områden.

* Livekasinounderleverantören Evolution Gamings ebitda-resultat på 17,0 miljoner euro var klart över förväntade 13,5 miljoner. Omsättningen under kvartalet steg 60 procent, vilket främst förklaras av ökade provisionsintäkter från befintliga kunder, samt till viss del från nya kunder.

* Net Ents intäkter ökade med 15 procent under det första kvartalet. Men rörelsekostnaderna ökade mer än så och följaktligen sjönk marginalen som dessutom var lägre än förväntat under perioden.

Torsdagen kvarvarande agenda bjuder blad annat på Fingerprint Cards bolagsstämma i Göteborg där dörrarna slås upp klockan 15.

I övrigt gör Matra Petroleum sin första dag på First North. I en tidigare emission låg teckningskursen på 10 kronor per aktie.

Tidningen Affärsvärden ger en köprekommendation till kycklingbolaget Scandi Standard och manar samtidigt till ett tryck på säljknappen för Ambea och Cellavision.

Klockan 14.30 kommer Philadelphia Fed-index för april. Indexet sjönk till 32,8 i mars från 43,3 i februari. Det var dock något över väntade 30,0, och de underliggande delindexen för nya order och sysselsättning steg i mars. Nu pekar prognosen mot en fortsatt nedgång till 25,5 i april.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom