Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsen väntas öppna nedåt

2019-03-20 08:59
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Terminerna för de europeiska börserna indikerade på onsdagsmorgonen en öppning försiktigt nedåt, sedan de amerikanska börserna avslutat tisdagen svagt och de asiatiska börserna överlag backat på morgonen.

Fokus låg på den amerikanska centralbanken Feds räntemöte samt på eventuella nya signaler kring handelsdiskussionerna mellan USA och Kina.

Vid 8.25-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index 0,7 respektive 0,1 procent ned. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index om 0,4 procent.

På Wall Street stängde de stora indexen på tisdagen kring nollstrecket, efter att tidigare på dagen handlats mer tydligt på plus. Från handelssamtalen kom uppgifter om att Kina sätter hårt mot hårt gällande förändringar av patentlagstiftningen, samtidigt som Wall Street Journal rapporterade att nya möten ska hållas i Peking och Washington kommande två veckor.

Feds räntebesked kommer klockan 19. Någon ränteändring spås inte, men kommentarerna från centralbanksledningen kommer att studeras noga.

"I linje med budskapet från flertalet Fed-företrädare väntas medianprognosen justeras nedåt från att indikera två ytterligare höjningar i år till att indikera oförändrad ränta under 2019", skriver SEB i ett morgonbrev.

De asiatiska börserna visade blandad utveckling på onsdagen, med mindre nedgångar för Kina och Sydkorea och en marginell uppgång för Japan.

På råvarumarknaderna handlades oljan till tisdagskvällens nivåer, kring 67:75 dollar per fat för brentkontrakten. Basmetallerna visade mindre rörelser, med aluminium och nickel försiktigt upp, medan koppar och zink backade något.

På rapportfronten stod vinterturismjätten Skistar för ett resultat efter skatt på 555 miljoner kronor för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret (502). Bokningsläget var 7 procent lägre för resten av säsongen jämfört med fjolåret, vilket bolaget hänför till kalendereffekter.

Kappahl redovisade ett positivt rörelseresultat om 2 miljoner kronor för perioden december-februari. Väntat var enligt Bloombergs snittprognos -3,7 miljoner kronor. Den jämförbara försäljningen ökade med 2,9 procent i kvartalet.

Den långa maktkampen i Oasmia fick till synes ett slut sent på tisdagskvällen, då stämman röstade för den störste ägaren per Arwidssons styrelseförslag. Förloraren, den avgående styrelseordföranden Julian Aleksov, avböjde att svara på frågor.

Byggbolaget NCC har tecknat ett fyraårigt ramavtal med danska Fsb, värt 3,3 miljarder kronor.

I Danmark har AP Möller-Maersk sålt sitt innehav i franska Total för 884 miljoner euro, drygt 9 miljarder kronor, till institutionella placerare.

Bland dagens rekommendationsförändringar märks att Nordea sänkt sin rekommendation för Nokia till behåll från köp. Vidare har Kepler Cheuvreux höjt riktkursen för Essity till 300 kronor, från tidigare 280 kronor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom