Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsens doldiselit: Sven Norfeldt

2016-09-02 13:00
Okända för de flesta – så investerar några av landets skickligaste placerare i dag. Foto: Jörgen Appelgren

De har hundratals miljoner kronor investerade på Stockholmsbörsen. De har handlat på börsen i nästan hela livet – men är okända för de flesta. Så investerar några av landets skickligaste placerare i dag. Här är Sven Norfeldt.

Värdeinvesteraren Sven Norfeldt har i alla fall historiskt haft näsa för bra bolag. Liksom Peter Gyllenhammar är han minst sagt pessimistisk. I fjolårets årsredovisning för det helägda investmentbolaget Dunross & Co ställer han två retoriska frågor: Vad händer när stora låntagare börjar fallera på sina lån? Vad händer då med realräntan, när riskkomponenten ska bakas in i räntan? Centralbankernas ansvarslösa Keynesianism har skapat ett överbelånat och sårbart samhälle, skriver han.

Att ta rygg på den 57-årige göteborgaren har hittills varit lyckat. Som 26-åring startade han finansbolaget Capinova, som såldes lägligt innan 1990-talskrisen slog till. Dunross & Co startades i januari 1989 och de första tjugo åren gick minst sagt bra, med en avkastning på närmare 40 procent per år.

– Det är klart att förr eller senare så kommer ett dåligt år. Det här kommer att bli ett sådant år. Vi gjorde en fantastisk vinst förra året och jag kan säga att den förlust vi gör i år kommer inte vara i närheten av den stor­leken, sa Norfeldt till Affärsvärlden november 2008.

 

LÄS MER:

Läs mer: Börsens doldiselit: Peter Gyllenhammar

 

Den 31 december 2008 stängde Dunross räkenskaperna med ett synligt eget kapital på 1,4 miljarder kronor. I fjol var samma siffra 4,7 miljarder kronor, vilket ger en utveckling på 235 procent exklusive utdelningar. Det räcker för att kvala in som en av Sveriges skickligaste placerare.

Enligt ägardatabasen Holdings har Dunross – förutom mindre positioner i tryck- och tjänsteföretaget Elanders och maskinuthyraren Ferronordic – aktier i sjukvårdskoncernen GHP för 35 miljoner kronor. Det motsvarar knappt 1 procent av Dunross totala substansvärde.

I stället är det breakout nations, som Filippinerna och Thailand, som lockar mest. På så vis kan Norfeldt behålla exponering mot aktiemarknaden trots en pessimistisk syn på världsekonomin. Sedan 2011 har avtagande tillväxt gjort att tillväxtmarknaderna tagit stryk på börsen, men Dunross har av allt att döma inga planer på att överge strategin.

Sven Norfeldt avböjer, liksom flera av doldisinvesterarna, att kommentera sin portfölj.

– Det finns bättre aktörer på marknaden att intervjua, meddelar han genom sin sekreterare.

 

Det här är en del av artikeln

Läs mer: Börsens doldiselit
. Du som är prenumerant kan läsa hela artiken genom att klicka på blålänken.

Daniel Carlsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom