Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsens gummibandsteori

2011-08-04 09:26

Den som observerar börsen från ett tekniskt analytiskt perspektiv kan förvänta sig en svag återhämtning inom en snar framtid. Eller så ramlar himlen ned innan du vet ordet av.

Alla sektorer på börsen faller. Idag inleddes den nionde dagen med negativt index på Stockholmsbörsen.

I USA syns ett liknande mönster. Dock stängde Dow Jones upp igår med 0,3 procent.

Den tekniske analytikern Michael Kahn skriver på Barron’s nättupplaga att en försiktig återhämtning kan vara att vänta inom den närmsta framtiden.

Det motiveras av det tillstånd marknaden befinner sig i som av tekniska analytiker kallas för ”oversold”. Detta resulterar ofta i en återhämtning, även om en sådan endast är tillfällig.

Michael Kahn jämför det som sker på världens börser med ett gummiband som spänns för hårt.

Antingen så går det av eller så rekylerar det.

”Eftersom det är ovanligt att marknader kraschar är det mer troligt att vi får se en rekyl. Det finns aldrig några garantier, men i det här fallet får vi gå på oddsen”, skriver analytikern.

Men oavsett vad som händer på kort sikt är det som sker på lång sikt inte något som gynnar aktiemarknaden, enligt Kahn. Han menar att det nu sker ett paradigmskifte på aktiemarknaden vilket innebär att marknaden tidigare rört sig i sidled till att nu röra sig nedåt. Det vi sett i augusti är den senaste utvecklingen för detta skifte.

Den första signalen på att himlen snart ramlar ned över aktiemäklarna kom i juni då S&P 500 för första gången på 200 dagar handlades lägre än indexets genomsnitt. Därefter har indexet fortsatt att falla likt flera index världen över.

Sedan kom säljsignalen som visas genom Huvud-axlar-teorin som indikerar fritt fall ett bra tag fram över.

Och nu ”oversold”-läget som kan ge snabb återhämtning men enligt teorin sedan fortsätta nedåt.

Marknaden har varit volatil under lång tid nu och få har lyckats förutse vad som komma skall. Det ska även sägas att en stor del marknadsbedömare anser att teknisk analys är allt för generell i sina slutsatser för att kunna bidra med verkligt beslutsunderlag för framtida affärer.

Kanske vänder det upp så att allt blir frid och fröjd på marknaden.

Di.se tog igår del av en analys från ansedda Gavekals som tror på ett sådant scenario.

”En typisk baissemarknad upphör ofta tack vare låga räntor, låga oljepriser och policy-förändringar. Just nu har vi en av dessa tre faktorer uppfyllda”, skriver Gavekals i sin analys och väntar sig att de andra två kriterierna snart införlivas.

Den samlade bedömningen är dock att de som tror att börsen faller tror att den gör det ordenligt. Recession är inte uteslutet av dessa baissare.  De som tror att det går upp, tror antingen på en tillfällig eller svag återhämtning.

Med andra ord tycks nedsidan vara markant större än en eventuell uppgång.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom