Börsens stabilaste bolag

2017-04-11 22:00 Johan Eklund

Stockholmsbörsen stegras till allt högre nivåer och långräntan rör sig uppåt. Samtidigt har intresset för vinststabila bolag svalnat.

Härintill listar Affärsvärlden börsbolagen med stabilast rörelsemarginal det senaste decenniet. Med andra ord bolagen vars lönsamhet visat på minst svängningar under en ­period präglad av både en global ­finanskris och många år av räntedopad återhämtning.

De senaste fem åren har placerarna gynnat vinststabila bolag: kurserna har handlats upp cirka 120 procent, dubbelt upp mot det breda börsindexet OMXSPI på dryga 60 procent. De senaste tolv månaderna har intresset svalnat, och de vinststabila bolagens kursuppgång på ungefär 10 procent har då blivit omsprungen av börsens på 16 procent.

Samtidigt har överlag god vinsttillväxt hållit gruppens värdering i schack. Vinstmultiplarna stannar på 15 gånger ­rörelseresultatet, ev/ebit, och 18 gånger nettovinsten, p/e. Det är ungefär som börsen som helhet. Och i bolag som Betsson, BTS och Mekonomen ser värderingstalen till och med modesta ut, vid snabb anblick. Analytiker väntar sig att medianbolaget förräntar sitt sysselsatta kapital med goda 16 procent i år.

Att jaga explosiv cyklisk lönsamhetspotential kan vara helt rätt när börspessimismen breder ut sig under en brinnande kris. Anta att dagens börsklocka redan är sent slagen. Den försiktige som ändå vill äga aktier botaniserar då med fördel bland bolagen vars vinststyrka visat sig klara en rejäl finanskris.

Johan Eklund

Premiumnyheter

Aktuellt inom