Börsens uppgångssvit ser ut att brytas

Stockholmsbörsens uppgångssvit med sex dagar av stigande kurser ser på onsdagsmorgonen ut att vara över. Höjt tonläge från USA mot Kina, och protester i Hongkong dämpar börshumöret på omvärldsbörserna.
Börsens uppgångssvit ser ut att brytas - nasdaq-omx-affarsvalrden-700_binary_6867910.jpg

Klockan 8.25 pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC40-index ned mellan 0,6 och 0,7 procent. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med drygt 0,5 procent.

USA:s president Donald Trump sade på tisdagskvällen att han inte kommer att sluta ett handelsavtal med Kina om inte Peking återgår till de villkor som förhandlades fram tidigare i år. Det fick de tidigare uppgångarna på USA-börserna att komma av sig på tisdagskvällen och de ledande indexen stängde runt oförändrade nivåer.

I Asien var det överlag nedgångar på onsdagen där Hongkong backade mest i spåren av demonstrationerna mot ett lagförslag som möjliggör utlämningar till Fastlandskina.

H&M konkurrenten Inditex första kvartal bjöd på en försäljning och en nettovinst ungefär i linje med förhandstipsen. Ebitda-resultatet var rejält över förväntan då det lyftes av en IFRS 16-effekt. Inditex upprepar sin prognos om att den jämförbara försäljningen väntas öka med 4-6 procent under verksamhetsåret 2019/2020. På måndag nästa vecka presentar H&M sina försäljningssiffror för sitt andra kvartal (mars-maj).

Assa Abloy har förvärvat den brittiska tillverkaren av pass, De La Rues, internationella verksamhet inom id-handlingar. Försäljningen för den förvärvade verksamheten uppgick till cirka 460 miljoner kronor i det räkenskapsår som tog slut i mars 2019.

Kursen i den riktade emission som gamingbolaget Stillfront aviserade efter börsstängning på tisdagen, och som bolaget tidigare dessförinnan flaggat för, blev 240:40 kronor per aktie. Aktien stängde på 262:50 kronor på tisdagen och rabatten mot den nivån blev därmed 8,4 procent.

Novo Nordisk meddelade på tisdagskvällen att oral semaglutide nådde det primära målet i Pioneer 6-studien. Oralt tagen semaglutide visade säkerhet inom hjärt- och kärlområdet hos patienter som har typ 2 diabetes eller hjärt- och kärlsjukdom, jämfört med placebo.

Bland morgonens rekommendationsändringar har Goldman Sachs sänkt SSAB till neutral från köp. Riktkursen sänks samtidigt till 38 från 43 kronor. SSAB (A-aktien) stängde på 32:30 kronor på tisdagen. Sedan årsskiftet har aktien stigit 10,4 procent. Banken har samtidigt höjt sin rekommendation för SSAB:s finländska sektorkollega Outokumpu till köp.

Pareto Securities har höjt riktkursen för Dometic till 115 kronor från 93 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien i Dometic, som stigit med nästan 74 procent sedan årsskiftet, stängde på 93 kronor på tisdagen.

SEB Equities analytiker Magnus Thorstholm Jensen, som fram till slutet av 2018 var ir-chef på Pandora och som nu är analytiker på SEB i Danmark, har höjt sin rekommendation för Pandora till behåll från sälj. Riktkursen är även fortsatt 235 danska kronor.

På dagens makroagenda presenteras KPI-statistik för USA som spås stiga 0,1%, vilket skulle få inflationstakten att växla ned en aning, till 1,9% från 2,0% föregående månad. Statistiken förmodas vara viktig för marknadens förväntningar på Federal Reserve, där marknaden på senare tid prisat in räntesänkningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.