Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Börsexperternas aktieråd inför hösten

2017-08-10 13:20
Foto: IBL

Aktieproffsen ser att det finns en risk för en fortsatt börsnedgång, men menar att vissa akter kommer stå pall. Det skriver DI.

Stockholmsbörsen är upp 14,3 procent det senaste året och nu letar många investerare efter tecken på en börsnedgång. Exempelvis tror Jonas Olavi , Alfred Bergs chef för den taktiska allokeringen, att det politiska läget i Europa och även Trumps hantering av det amerikanska skuldtaket kan utlösa en rekyl och börsnedgång i oktober. Det skriver DI.

Vid sidan av dessa orosmoln är Olavi dock fortsatt optimistisk till börsen. Bland annat är han positiv till Volvo. Han rekommenderar även industribolag och utvalda tillväxtbolag till portföljen, såsom Atlas, Sandvik, Lundin Mining, och Boliden, trots att det finns viss risk för motvind i valutaförändringar. Olavi rekommenderar även klädbolaget New Wave.

Skandias sparekonom Maria Landerborn menar att en nedgång på börsen inte bara skulle vara av ondo, utan att en sådan är nödvändig för en välmående marknad. Hon tror att en rekyl skulle kunna utlösas av negativ makrostatistik. Hon rekommenderar telekombolag såsom Tele2 och Millicom och icke-cykliska bolag, som exempelvis Ica, för att mildra en eventuell börsnedgång. För passiva sparare eller nybörjare på börsen rekommenderar hon investmentbolag såsom Investor och Industrivärden.

Henrik Didner, fondförvaltare på Didner & Gergne, är försiktigt optimistisk till börsen, men tar inte någon särskild hänsyn till börsens välmående när han investerar. Istället tittar han på själva företagen och dess ledning, och exemplifierar detta med de svenska storbankerna.

Här är experternas bästa höstaktier:

Atlas

Boliden

Cellavision

Danske Bank

Electrolux

H&M

Ica

Industrivärlden

Investor

Kinnevik

Lundin Mining

Millicom

New Wave

Nordea

SEB

SSAB

Sandvik

Svenska handelsbanken

Tele2

Telia

Thule

Volvo

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom