Börsfällor för nykomlingar

Han har ett bolag som går bakom kulisserna på svenska börsbolag. Nu delar Petter Hedborg med sig av sina bästa börstips.
Börsfällor för nykomlingar - petter-hedborg-700_binary_6981017.jpg

Det började med en morfar som skänkte några Gunneboaktier till ett av sina barnbarn. När barnet blev tonåring började han själv att handla med aktier. Intresset tilltog och på börsform träffade tonåringen likasinnade. En chatkompis grundade han sedan först ett, och sedan ett andra bolag till tillsammans med: Modular Finance som genom olika tjänster hjälper investerare, media, analytiker och ägare att gå bakom börsbolagens kulisser. Och detta är någonting som vd:n och medgrundaren Petter Hedborg också alltid försöker göra, inför nya men även gamla investeringar. I podden Affärsvärlden levererar han sina investeringstips och vanliga nybörjarmisstag på börsen.

1. Förstå syftet med bolaget och marknaden det verkar på

”Man ska börja med det fundamentala, börja med en marknad man förstår eller ägare som man får förtroende för. Fokusera på affärsmodell och tillväxtdrivare, inte nästa kvartal. Är man en aktienörd är varje analysminut värd något i framtiden, inte alltid med en gång, kanske inte ens nästa år, men om kanske tre eller sju år”.

 

2. Investera aldrig i bolag som inte tjänar pengar

Undvik olönsamma bolag. Det är det enklaste sättet att eliminera onödig risk, anser Petter Hedborg.

”Det jag säger till alla som drar igång med aktier är att de ska göra det lätt för sig: sätt gränsen i att aldrig investera i bolag som inte tjänar pengar, på det sättet kommer du inte få 300 – 500 procents utveckling men du kommer att eliminera så mycket risk i bolag som kanske måste göra emission där du har underskattat finansieringsrisken, det rådet kan jag verkligen stå för. Privatpersoner tittar för mycket på reward och för lite på risk. Många som är nya på börsen investerar i bolag med för mycket av lottkaraktär. Man ska inte satsa pengar på börsen, man ska investera på börsen.”

”Allt handlar inte om att maximera reward, alltså maximera uppsida. Så tänker jag även utanför börsen: i varje operativt beslut som vi tar i vår verksamhet försöker vi också balansera mot en riskprofil. Det här bolaget har vi verkligen försökt att bygga väldigt noggrant från grunden enligt den principen.”

 

3. Fokusera på rapporter, inte analyser

”Du måste våga tro på att du kan ha en edge i marknaden och det kan man i nordiska småbolag men då måste man också försöka förstå verksamheten, läsa och förstå rapporter. Jag tycker det är bättre att själv försöka förstå kvartalsrapporter och pressmeddelanden än att läsa en tolkning av dem som en analytiker har gjort”.

 

4. Sätt en tydlig investeringshorisont

”När vänner och familj frågar mig om råd kring investeringar brukar jag fråga: ’När behöver du pengarna?’ Om ett år, eller tre år – tidshorisonten avgör vilka svaren blir. För mig är det så att i varje case jag går in i har jag en tydlig idé om hur många månader eller år som investeringen rör sig om.”

 

Vilka bolag han själv investerar i låter han vara osagt men branscher som intresserar honom extra mycket är medicinteknik samt mjukvarubolag, eftersom det är en bransch som han själv har varit verksam i väldigt länge. Mer om branscherna blir det i podden Affärsvärlden, som finns där poddar finns.

Lyssna här nedan, i Spotify, Itunes eller acast.

 

verktyg

icon-followup

Uppföljning

Här ser du hur alla våra aktieråd har gått.

icon-analysis

Analysarkiv

icon-portfolio

Portföljer

icon-upside

Uppsidan

icon-prefguide

Pref-guiden

uppkopsguiden

Uppköpsguiden

borsen-idag

Börsen idag

aktierek

Aktierekommendationer