Börslyftet kom av sig

2016-01-05 09:20 Affärsvärlden SIX
Nasdaq/OMX. Foto: Colourbox/Affärsvärlden

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel i positivt territorium. Därmed återhämtar marknaden viss förlorad mark efter gårdagens kraftiga nedgång, även om den inledande uppgången urholkats något. Kina är fortsatt i fokus efter att Shanghaibörsen i går handelsstoppades till följd av ett ras på närmare 7 procent.

SIX Generalindex var klockan 09.57 upp 0,4 procent till 473 samtidigt som OMXS30-index ökade 0,4 procent till 1.400. Omsättningen var 2,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Trettondagsafton innebär att svenska valutamarknaden stänger för dagen klockan 12.00, samtidigt som Stockholmsbörsen har halvdagsöppet och stänger klockan 13.00.

Morgonens stora nyhet i makroväg var att Kinas centralbank uppges ha intervenerat på valutamarknaden på tisdagen genom att använda stora statliga kinesiska banker för att köpa yuan och sälja dollar. Det rapporterar Dow Jones Newswires med hänvisning till källor. Valutainterventionen uppges delvis syfta till att stärka den kinesiska aktiemarknaden.

Vidare rapporteras statliga kinesiska fonder ha stödköpt aktier på den kinesiska börsen under tisdagen, enligt Bloomberg News. Fonderna ska primärt ha köpt aktier i bank- och stålsektorn, men även i andra företag.

Kvar i Asien sade Japans centralbanksordförande Haruhiko Kuroda att han är villig att vidta djärva åtgärder om det behövs för att inflationsmålet om 2 procent ska nås.

I bolagsväg steg flera storbolag efter att ha fallit ordentligt under gårdagen. Ericsson, Swedbank och Nordea gav för dagen mest stöd åt index med noterade uppgångar på 1,5, 1,3 respektive 0,7 procent.

Även de övriga storbankerna SEB och Handelsbanken hade en bra dag och klättrade med 0,7 procent vardera.

Fingerprint meddelade att de, tillsammans med andra bolag, under 2015 har utvecklat lösningar som gör det möjligt att tillämpa FPC:s touchsensorteknologi inom fordonsindustrin. Fingerprint räknar med ett antal officiella demonstrationer av touchsensorteknologin i biltillämpningar under 2016, och att kommersiella lanseringar kan ske efter 2016. Aktien klättrade 1,0 procent, som mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen.

Skanska har fått en order i USA värd cirka 430 miljoner kronor. Ordern avser modernisering och utbyggnad av en skola i Washington och kommer inkluderas i orderingången för Skanska USA Building för det fjärde kvartalet 2015. Aktien ställdes upp 0,1 procent.

G5 Entertainment presenterade innan öppning preliminära intäkter för det fjärde kvartalet samt helåret 2015. Bolaget prognostiserar kvartalsintäkter om omkring 100 miljoner kronor och helårsintäkter om cirka 383 miljoner kronor. Marknaden tycktes inte uppskatta siffrorna utan svarade med att handla ned aktien 2,5 procent.

I rekommendationsväg har Goldman Sachs inlett bevakning av Sandvik med neutral rekommendation och med en riktkurs på 70 kronor. Sandvik syntes 0,5 procent lägre i den inledande handeln.

Samtidigt sänker banken sin rekommendation för Atlas Copco till sälj från tidigare neutral. Riktkursen dras ned till 170 kronor, från tidigare 215 kronor. Aktien var ned 1,3 procent på nyheten.

UBS har inlett bevakning av Dometic med köprekommendationen. Nyheten höjde aktien med 7,0 procent.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom