Börsnedgång väntas

2016-02-11 07:42 Affärsvärlden SIX
Interiör från Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX Group i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Stockholmsbörsen väntas inleda torsdagens handel under nollstrecket enligt ledande terminer. I Asien faller börserna tillbaka och de amerikanska börserna visade svaghet framåt gårdagens stängning.

En halvtimma efter börsens öppning presenterar Riksbanken sitt penningpolitiska besked och håller därefter en presskonferens med ordföranden Stefan Ingves. Inför beskedet spår åtta av tio analytiker i SIX News enkät att reporäntan kommer att sänkas.

"Överraskande låg inflation i slutet av 2015 och en skakig inledning av 2016 med förstärkta nedåtrisker för makro och inflation, samt mycket mjuka centralbanker pressar Riksbanken hårt", skriver Swedbank, som tror på en sänkning med 15 punkter.

I nyhetsfokus är svenska läkemedelsbolaget Meda som fått ett nytt bud från Mylan. Budet, på 165 kronor aktien, har rekommenderats av styrelsen och innebär en premie på 92 procent mot onsdagens stängningskurs.

Meda kom även med rapport under morgonen där resultatet efter skatt var bättre än analytikernas förväntningar. Omsättning, ebita exklusive engångsposter och utdelningen blev dock sämre än väntat.

Boliden redovisade ett rörelseresultat justerat före omvärdering av processlager på 596 miljoner kronor för det fjärde kvartalet på räkenskapsåret 2015. Utfallet var sämre än analytikernas förväntningar som låg på 897 miljoner kronor.

Nokias vinst ökade det fjärde kvartalet och bolagets styrelse föreslår en utdelning på 0,16 euro samt en extrautdelning på 0,10 euro, mot väntade 0,19 euro. För affärsområdet Networks spårbolaget en säsongsmässig nedgång i första kvartalet 2016 men vill inte ge någon prognos för affärsområdena för 2016 med take på förvärvet av Alcatel-Lucent.

Kinnevik lanserar ett återköpsprogram om 500 miljoner kronor under mars och beslutade sig för att höja utdelningen.

New Waves försäljning under det fjärde kvartalet slog analytikernas förväntningar. Resultatet justerat för engångsposter var i nivå med förväntningarna. Vd Torsten Jansson var nöjd, då den uteblivna vintern var ett orosmoln för försäljningen av vinterkläder.

Fastighetsbolaget Klövern redovisade ett sämre förvaltningsresultat än under det fjärde kvartalet 2015.

Lindabs rapport var sämre än väntat på flertalet punkter. Vd Anders Berg är dock positiv i rapporten och skriver att bolaget är på rätt väg i utvecklingen.

Aktiespararen ger fem köpråd och ett avvaktaråd i februarinumret. Rådet är köp på Fingerprint Cards, Dometic, Elanders, Creades och JM. Rottneros får rådet avvakta.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom