Börsöppning på minus i korten

Stockholmsbörsen stod på onsdagsmorgonen inför en öppning tydligt nedåt, sedan de amerikanska börserna på tisdagen vänt ned och även onsdagens handel i Asien resulterat i övervägande lägre kurser.
Börsöppning på minus i korten - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

I vanlig ordning oroar bristen på framgång i handelskonflikten mellan USA och Kina, där den senare explicit hotat med att ta till sällsynta jordartsmetaller som ett vapen.

På svensk hemmaplan rapporterade Elekta resultat och utdelning som klart slog förväntningarna.

Vid 8.20-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index båda cirka 0,8 procent ned. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 1 procent.

På Wall Street förlorade det breda S&P 500 drygt 0,8 procent på tisdagen, med alla sektorer utom kommunikation på minus. I den följande asiatiska handeln backade indexen i Japan och Sydkorea drygt 1 procent, medan de kinesiska börserna gick emot trenden och steg i storleksordningen 0,3 procent.

På räntemarknaderna fortsatte nedgången, med den amerikanska tioåringen nu på 2,24 procent, ned närmare 40 punkter sedan mitten av april och ned en hel procentenhet sedan november i fjol.

“Nedgången i amerikanska räntor speglar en oro för global tillväxt, fortsatta låsningar i handelssamtalen mellan USA och Kina och förväntningar på räntesänkningar från Fed”, kommenterar SEB i ett morgonbrev.

På den svenska rapportfronten var strålterapibolaget Elekta huvudnummer. Resultatet för räkenskapsårets fjärde kvartal var genomgående bättre än väntat i Infront Datas konsensusprognos, baserad på tio analytikers bedömningar. Ebita-resultatet om 985 miljoner kronor var 15 procent över snittestimatet. Även utdelningen om 1:80 kronor per aktie var klart högre än väntat.

Bland dagens rekommendationsförändringar märks att DNB Markets höjt rekommendationen för Lundbergs till köp (behåll), med ny riktkurs 360 kronor (300). Flygbolaget SAS har fått rekommendationen sänkt till neutral (köp) av Sparebank 1.

Redeye inleder bevakning av forskningsbolaget Bioarctic och ser i sitt basscenario en tydlig uppsida för aktien från nuvarande kursnivåer.

Vidare har SEB höjt riktkursen för Dometic till 102 kronor (90), medan Kepler Cheuvreux inleder bevakning av Thule med rekommendationen behåll och riktkurs 235 kronor.

På makrofronten väntar bland annat det första kvartalets BNP-tillväxt i Sverige klockan 9.30.

“Efter ett oväntat starkt sista kvartal förra året väntas svensk tillväxt ha varit fortsatt god under årets första kvartal, trots negativa tecken som lägre sentiments-indikatorer i Sverige och euroområdet”, skriver SEB.

Stockholmsbörsen stänger på onsdagen klockan 13.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.