Börspoddare fälls för kursmanipulation

Börspoddaren John Skogman, som stått åtalad för otillbörlig marknadspåverkan, fälldes på torsdagen i en dom i Stockholms tingsrätt.

John Skogman, som tillsammans med Johan Isaksson driver den populära aktieinriktade Börspodden, ställdes för två veckor sedan inför skranket i Stockholms tingsrätt. Åtalet gällde misstänkt kursmanipulation, otillbörlig marknadspåverkan, i handeln med Itab Shop Concept-aktier i december 2012.

– Genom hela det här förfarandet har Skogman lycktas tjäna 2 157 kronor, sade Jan Leopoldsson, kammaråklagare på finansmarknadskammaren vid Ekobrottsmyndigheten, till rätten.

Ekobrottsmyndigheten hävdade i sitt 95 sidor omfattande förundersökningsprotokoll att John Skogman i omgångar och med några sekunders mellanrum köpt 5 aktier åt gången till successivt högre kurser. Säljare vid affärerna var likviditetsgaranten Remiums automatiska robothandelssystem som reagerat på de successivt högre köpen med att höja spreaden och därmed också köpkursen med några procent åt gången.

John Skogman hade efter de inledande småköpen vänt på kuttingen och sålde några större poster aktier, 300 stycken, till Remium. Enligt åklagarens uppfattning hade Skogman därmed avsiktligt lurat det automatiska handelssystemet vilket enligt honom inte är kommersiellt motiverat och därmed olagligt. Han skulle alltså ha tjänat 2 157 kronor.

– John Skogman förnekar brott. De här köpen har inte skett i syfte att få till någon omkvotering av spreaden. Syftet med de mindre köpen har varit att få kännedom om det i marknaden fanns någon säljare, sade Skogmans advokat Leif Gustafson vid rättegången.

Tingsrätten går emellertid på åklagarens linje och skriver att John Skogmans påstående att han köpt aktier för att skaffa sig information om en annan aktör inte är förenligt med hans handlande:

”Att John Skogman trots sin mycket goda kunskap om aktiehandel inte skulle ha förstått att han handlade mot bolagets likviditetsgarant i detta fall framstår inte som osannolikt”, skriver domstolen i torsdagens dom.

Vid en samlad bedömning av omständigheterna finner således tingsrätten att det är visat att John Skogman har handlat i syfte att förmå likviditetsgaranten att höja priset på aktien för att därefter sälja ett större antal aktier. 

Rätten menar också att John Skogman har insett att hans handlande varit ägnat att otillbörligen påverka marknadspriset för aktien och vilseleda köpare och säljare av aktien:

”Hans agerandehar inte varit förenligt med marknadspraxis. Åtalet för otillbörlig marknadspåverkan, uppsåtligt brott, är därför styrkt”, skriver rätten.

Skogman döms till villkorlig dom och till 60 dagsböter à 390 kronor. Totalt 23 400 kronor.

John Skogman driver tillsammans med Johan Isaksson den populära Börspodden. De är också daytraders. Du som är prenumerant kan läsa Affärsvärldens reportage om börspoddarna här.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.