Börspoddare inför rätta

I dag inleddes rättegången mot börspoddaren John Skogman, som står åtalad för otillbörlig marknadspåverkan. John Skogman förnekar brott.

John Skogman, som tillsammans med Johan Isaksson driver den populära aktieinriktade Börspodden, ställdes på fredagen inför rätta i huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Åtalet gäller misstänkt kursmanipulation, otillbörlig marknadspåverkan, i handeln med Itab Shop Concept-aktier i december 2012.

– Genom hela det här förfarandet har Skogman lycktas tjäna 2 157 kronor, sade Jan Leopoldsson, kammaråklagare på finansmarknadskammaren vid Ekobrottsmyndigheten, till rätten.

Ekobrottsmyndigheten hävdar i sitt 95 sidor omfattande förundersökningsprotokoll att John Skogman i omgångar och med några sekunders mellanrum köpt 5 aktier åt gången till successivt högre kurser. Säljare har varit likviditetsgaranten Remiums automatiska robothandelssystem som reagerat på de successivt högre köpen med att höja spreaden och därmed också köpkursen med några procent åt gången.

John Skogman har därefter sålt några större poster aktier, 300 stycken, till Remium. Enligt åklagaren har Skogman därmed avsiktligt lurat det automatiska handelssystemet vilket enligt honom inte är kommersiellt motiverat och därmed olagligt. Han ska alltså ha tjänat 2 157 kronor som han annars inte skulle ha gjort.

– John Skogman förnekar brott. De här köpen har inte skett i syfte att få till någon omkvotering av spreaden. Syftet med de mindre köpen har varit att få kännedom om det i marknaden fanns någon säljare, sade Skogmans advokat Leif Gustafson.

John Skogman driver tillsammans med Johan Isaksson den populära Börspodden. De är också daytraders. Läs Affärsvärldens reportage om börspoddarna här.

Dom i målet kommer senare.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco