Börspoddarens dom fastställs av hovrätten

2016-02-18 13:59 Affärsvärlden Finwire
John Skogman. Foto: Jörgen Appelgren

John Skogman, som tillsammans med Johan Isaksson driver den populära Börspodden, förlorade även i hovrätten.

Han har tidigare dömts till 60 dagsböter av tingsrätten för otillbörlig marknadspåverkan och fallet har nu tagits upp av Svea hovrätt efter överklagan.

Hovrätten fastställer tingsrättens ursprungliga dom, skriver Realtid. Båda parterna ska ha lagt fram samma bevisning som i tingsrätten och hovrätten gör därmed inte någon annan bedömning.

Påföljden är villkorlig dom samt böter på totalt 23.400 kronor.

Åtalet gällde misstänkt kursmanipulation i handeln med Itab Shop Concept i december 2012. Enligt Ekobrottsmyndigheten har John Skogman med några sekunders mellanrum köpt fem aktier åt gången till successivt högre kurser. Säljare av aktierna var Remiums automatiska robot som reagerat genom att höja spreaden och därmed även köpkursen med några procent åt gången.

Skogman ska därefter ha vänt och sålt några större poster på 300 aktier till Remium, något han ska ha tjänat 2.157 kronor på.

- Det här visar att även hovrätten tycker han har fel och att det här är brottsligt. Det är han som förmår roboten att driva upp kursen och det gör han ju enbart för att han själv som daytrader ska tjäna pengar. Han använder ju sin kunskap för att få kursen upp blixtsnabbt. Då blir kursen helt missvisande för andra som ska köpa och det är lujendrejeri, säger kammaråklagaren Jan Leopoldson till Realtid.

Domen kan överklagas senast den 21 maj.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS