Börspoddarens dom fastställs av hovrätten

John Skogman, som tillsammans med Johan Isaksson driver den populära Börspodden, förlorade även i hovrätten.

Han har tidigare dömts till 60 dagsböter av tingsrätten för otillbörlig marknadspåverkan och fallet har nu tagits upp av Svea hovrätt efter överklagan.

Hovrätten fastställer tingsrättens ursprungliga dom, skriver Realtid. Båda parterna ska ha lagt fram samma bevisning som i tingsrätten och hovrätten gör därmed inte någon annan bedömning.

Påföljden är villkorlig dom samt böter på totalt 23.400 kronor.

Åtalet gällde misstänkt kursmanipulation i handeln med Itab Shop Concept i december 2012. Enligt Ekobrottsmyndigheten har John Skogman med några sekunders mellanrum köpt fem aktier åt gången till successivt högre kurser. Säljare av aktierna var Remiums automatiska robot som reagerat genom att höja spreaden och därmed även köpkursen med några procent åt gången.

Skogman ska därefter ha vänt och sålt några större poster på 300 aktier till Remium, något han ska ha tjänat 2.157 kronor på.

– Det här visar att även hovrätten tycker han har fel och att det här är brottsligt. Det är han som förmår roboten att driva upp kursen och det gör han ju enbart för att han själv som daytrader ska tjäna pengar. Han använder ju sin kunskap för att få kursen upp blixtsnabbt. Då blir kursen helt missvisande för andra som ska köpa och det är lujendrejeri, säger kammaråklagaren Jan Leopoldson till Realtid.

Domen kan överklagas senast den 21 maj.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.