Börspodden: ”Vi kan säga vad vi vill”

En vanlig dag på jobbet bollar skaparna av Börspodden med 100 miljoner kronor. I april ska en av dem upp i rätten åtalad för kursmanipulation men nekar till misstankarna.

De två entreprenörerna bakom Börspodden, John Skogman och Johan Isaksson, har på bara ett år lanserat en av Sveriges mest lönsamma poddsändningar. Sammanlagt laddas 65000 sändningar ned varje vecka vilket gör duons produktion till den kanske mest populära i branschen.

Duon omväxlande baktalar och hyllar aktier på Stockholmsbörsen. Ingen aktie är för lite för att de två inte ska ha en uppfattning om aktien.

De blev daytraders i samband med finanskrisen för fem år sedan. Vissa dagar under rapportsäsongen bollar John Skogman med aktier för 100 miljoner kronor. Det blir sammantaget flera miljarder per år. En vanlig dag gör han mellan 15 och 30 affärer. Ibland ännu fler. Men ibland slår paniken till, säger Skogman, som råkade illa ut i samband med Altas Copcos rapport som var ”lite sur” när den kom i vintras. Han förlorade runt 50 000 kronor på tre sekunder i inledningshandeln.

– En sak är att förlora pengarna. En annan sak är att utsättas för förnedringen att du är den som tar stoppen på toppen. Jag försökte korta men datahandeln trissade upp handeln till allt högre vansinniga nivåer och sedan gick det ned och allt hände inom loppet av fyra fem sekunder. Och gör du då fel och eller får panik kan du inte hantera förlusten. Jag fick panik.

Försökte du spela tillbaka pengarna?

– Ja. Och då förlorade jag 10 000 till. Det är tilten som kommer in. Har jag förlorat 50 000 kan jag lika gärna förlora 10 000 till, säger han.

Duon har en allmänt skeptisk börssyn just nu efter sex års uppgång och 15 procent upp bara under de senaste två månaderna. De anser att storbolagen är fullvärderade med ett snitt-p/e på över 20, bankerna borträknade.

– Där går det inte att köpa och känna sig bekväm, säger Johan Isaksson, som inte tror på så ”jättemånga” storbolagsaktier.

Ja. Han tror faktiskt nästan inte på några aktier alls. Mindre och mellanstora bolag, då? Nej, där tillkommer likviditetsrisken som kan vara högst påtaglig för en daytrader.

– Vi är väldigt försiktiga med att prata om de absolut minsta bolagen, där man skulle kunna tänka sig att vi har mest effekt eller påverkan, för att slippa den problematiken helt enkelt. Hade vi startat den här podden med syftet att köra kurser, det hade liksom inte hållit. Lyssnarna hade märkt det ganska snabbt, säger Johan Isaksson.

Om en månad tar de två sig an en tuffare nöt. John Skogman är lagförd av ekobrottsmyndigeten. Han anklagas för att ha riggat i samband med en serie små aktieaffärer som han gjorde i december 2012.

Men Skogman nekar till anklagelserna. Han anser inte att han har gjort något fel i den kritiserade orderläggningen.

– Jag tjänade under 1 000 kronor genom att göra tre affärer med vad som visade sig vara en robot. Nu har Ekobrottsmyndigheten utrett frågan i nästan tre år, vilket känns lite absurt. Robotar lurar småsparare dagarna i ända, men om jag ovetande om att göra fel lurar en robot så blir det världens största utredning. Men kommer de fram till att jag gjort något fel så får jag ta ansvar för det, säger Skogman till Affärsvärlden.

Ärendet avgörs i Stockholms tingsätt 15 april.

Läs hela intervjun med Skogman och Isaksson i veckans utgåva av papperstidningen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.