Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsrally i Istanbul efter oppositionsseger

2019-06-24 12:55
Foto: Onur Gunay/Imamoglu Media team via AP/TT

Marknaden jublar över oppositionens valseger i helgens borgmästaromval i Istanbul. Den turkiska liran stiger i värde och på börsen drar kurserna i väg uppåt.

Börsen i Istanbul lyfter med drygt två procent, med banksektorn som draglok. Samtidigt sjunker de höga marknadsräntorna markant, medan liran stärks till en kurs på 5:72 lira per dollar. Det kan jämföras med 5:81 lira per dollar i fredags.

Den höga turkiska inflationen, som driver upp importpriserna för turkiska företag och hushåll, har pressat centralbanken att föra en stram penningpolitik trots president RecepTayyip Erdogans högljudda protester.

Samtidigt har marknaden oroats av den allt sämre relationen mellan Turkiet och USA, inte minst sedan Natolandet Turkiet köpt ett ryskt luftvärnssystem.

Det har börjat spekuleras över om USA ska införa sanktioner. Bland annat har det talats om att stänga ute Turkiet från stridsflygsprogrammet F-35.

Oppositionspolitikern Ekrem ImamoÄŸlus seger i borgmästarvalet i Istanbul ses dock som ett steg i rätt riktning av många investerare. Det har redan börjat spekuleras i om han kan bli en utmanare på riksnivå för Erdogan.

Vid sidan av valresultatet får den turkiska valutan och börsen draghjälp av positiv statistik, som visar att framtidstron i den turkiska tillverkningsindustrin stärks samtidigt som kapacitetsutnyttjandet ökar.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom