Börssiare tror på förnyad börsnedgång

2016-01-25 13:46 Ola Söderlind
Foto: HolgerBurmeister / Alamy/All over press

Den kraftiga börsuppgången i fredags var bara ett kort lättnadsrally. Framöver väntar nya bakslag, skriver Mark Hulbert på Marketwatch.

Efter en kraftig uppgång i fredags ligger Stockholmsbörsen åter på minus. I skrivande stund, klockan 14,.45 på måndagen, står OMXS30 på -0,5 procent.

Enligt Marketwatch-kolumnisten Mark Hulbert var fredagens kurslyft inte början på en långvarig uppåttrend. Snarare lär börspessimismen tillta igen innan vi får se en varaktig vändning, menar han.

"En sådan iver som finns i att se varje uppåtrekyl som tecken på en verklig vändning är karaktäristiskt för en björnmarknad", skriver Mark Hulbert.

Enligt Hulbert är det vanligt att det uppstår en viss hoppfullhet under en börsnedgång, precis som det är vanligt med oroskänslor under en börsuppgång.

Som bevis för sin tes om fortsatt fallande börskurser lyfter han fram sitt egenutvecklade Hulbert Nasdaq Newsletter Sentiment Index (HNNSI). Indexet, som speglar den genomsnittliga börsexponeringen bland marknadsaktörer inriktade på Nasdaq-börsen, föll till som lägst -37,5 procent under förra veckan. Även om detta är lågt så är det betydligt högre än nivån på -50 procent, som indexet nådde under sommarens börskorrigering.

Därmed borde det, enligt Mark Hulbert, finnas en stor risk för ytterligare nedsida på Wall Street.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom