Börsuppgång väntas efter Fed-besked

Optimismen på börserna i USA och i Asien väntas smitta av sig på Stockholm, där index ser ut att kunna stiga i torsdagens öppningshandel.
Börsuppgång väntas efter Fed-besked - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Onsdagskvällens signaler från amerikanska Federal Reserve tillsammans med fortsatt optimism om handelssamtal mellan USA och Kina bidrog till ett positivt sentiment.

Vid 8.30-tiden handlades terminerna för tyska DAX och franska CAC 40-indexet 0,4-0,5 procent högre. IG:s förhandel indikerade samtidigt en något större uppgång för Stockholmsbörsens OMX30-index, om 0,7 procent.

I Asien noterades uppgångar på omkring 1,6-2,0 procent i Kina. Tokyo handlades samtidigt 0,6 procent högre.

New York-börserna vände från minus till plus under onsdagen efter Federal Reserves räntebesked, där styrräntan som väntat lämnades oförändrad.

Fedkommittén signalerade en höjd beredskap att vidta åtgärder med hänvisning till att riskerna mot utsikterna har ökat. Amerikanska statspappersräntor sjönk 6-14 punkter efter Fedbeskeden, men dollarn försvagades endast måttligt. Terminsmarknaden prisade på onsdagskvällen in 100 procents sannolikhet för att Fedräntan sänks med minst 25 punkter vid nästa FOMC-möte, den 30-31 juli.

Bland råvarorna har oljepriset stärkts och Brentoljan handlades drygt 2 procent högre på torsdagsmorgonen.

På handelskonfliktsfronten har de senaste dagarna präglats av optimistiska utsikter för fortsatta handelssamtal mellan USA och Kina. Statlig kinesisk media har emellertid under natten dragit ned förväntningarna om resultat i samtalen.

Det svenska nyhetsflödet på torsdagsmorgonen var relativt tunt. Dagens Industris Richard Bråse varnar för att Karl-Johan Perssons tioårsjubileum som vd för H&M kan bli en besvikelse om det väntade trendbrottet uteblir och vinsten fortsätter att falla när halvårsrapporten presenteras i nästa vecka. Han håller fast vid en riktkurs på 120 kronor per aktie.

Värt att notera är att finansmannen Rutger Arnhult har ökat sitt innehav i det First North-listade e-handelsbolaget Footway och äger nu över 20 procent.

Medivirs styrelseledamot Bengt Julander har köpt 50.000 aktier i specialistläkemedelsbolaget, via sitt investeringsbolag Linc, till ett värde av cirka 950.000 kronor.

Fastighetsbolaget K2A, som tidigare handlats på First North Premier, har emitterat nya B-aktier som på torsdagen gör handelspremiär på Stockholmsbörsen. Aktierna har emitterats till 71 kronor.

 

På rekommendationsfronten:

* Lundin Mining och Boliden kan reagera på att JP Morgan har kommit med nya rekommendationer för aktierna. Bevakningen av Lundin Mining tas upp med rekommendationen övervikt och Boliden höjs samtidigt till övervikt (neutral).

* Stora Ensos riktkurs hos Danske Bank har dragits ned till 12:50 euro (15), efter den negativa utvecklingen för massapriset, medan rekommendationen köp kvarstår. Riktkursen motsvarar cirka 133 kronor och aktien stängde på 105 kronor på onsdagen.

* Affärsvärlden har i sin senaste utgåva rekommenderat köp i bemanningsbolaget Dedicare och sälj i fastighetsbolaget Atrium Ljungberg. Rådet för informationstjänsteföretaget Karnov blir dock vänta.

* Berenberg Bank har dragit upp riktkursen för Elekta till 149 kronor (130), vilket kan ställas mot onsdagens stängningskurs på 127:35 kronor.

* Pareto har höjt Sandvik till köp (behåll) och dragit upp riktkursen till 190 kronor (180).

På torsdagens makroagenda återfinns räntebesked i Norge klockan 10.00 och i Storbritannien klockan 13.00. EU håller också toppmöte.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.