Börsveckan: Köp Investor, Kinnevik, Ledstiernan, Bure, Ratos

Börsveckan har gjort en djupdykning bland börsens investmentbolag och hittat flera köpvärda aktier.

En av dem är Investor. Bolaget har fortfarande en stabil balansräkning och jagar nya investeringar som på sikt bidrar till en god riskjusterad potential. Substansrabatten är betydande men jämfört med de andra större investmentbolagen är Investor ett lågriskalternativ med god långsiktig potential, enligt Börsveckan.

Kinnevik dras med en omotiverad hög rabatt, med tanke på den hyggligt fokuserade portföljen. Sammantaget är Börsveckan positiv till Kinneviks viktigaste portföljinnehav och bedömer att en uppvärdering av dessa bolag kommer att ske under närmaste halvåret. Börsveckan anser att det finns mer att hämta och upprepar rekommendationen köp.

Ledstiernan är en köpkandidat för den modige. Bolaget går igenom en tuff period och spår ett par riktigt svaga kvartal tills vändningen kommer mot slutet av året. Enligt Börsveckans beräkningar skulle substansen vara värd 250 miljoner kronor, vilket ger en justerad rabatt på 36 procent vilket låter ”hyggligt köpvärt”. Köp, men hög risk, blir slutsatsen.

Ratos är tillsamman med Bure de två investmentbolag med tydligast inriktning på investeringar i onoterade bolag. Utgår man från historisk tillväxt i eget kapital samt lägger till utdelningen kan man ganska lätt motivera en kurs närmare 200 kronor per aktie. Om man bortser från värderingen och ser till Ratos strategiska läge är även detta gynnsamt, enligt Börsveckan.

Bure har storstädat i sin portfölj och därmed blivit mer attraktiv. Den stora potentialen finns i Carnegie och Börsveckan tror att förvärvet av 35 procent i investmentbanken kan bli en fantastisk affär på sikt. I teorin skulle Carnegie kunna ge ett värde på som mest 8-9 miljarder, motsvarande 50 kronor per Bureaktie justerat för ägarandelen. Börsveckan rekommenderar ett något spekulativt men ändå köp i Bure.

Vostok Nafta har gett lika mycket gråa hår som klirr i kassan men nu är det skördetid. Bolaget har ju sålt sin 50-procentiga andel i Rusforest till Varyag med likvid i nyemitterade aktier. Det gör Vostok Nafta till 44-procentig ägare i Varyag, som kommer att byta namn till Rusforest och noteras i Stockholm.

Vostok Naftas kurs styrs av substansvärdets utveckling men också av förväntningarna på rysk ekonomi. För närvarande ligger substansvärdet runt 30 kronor per aktie, vilket med dagens kurs innebär en rabatt på knappt 10 procent. Det tycker Börsveckan känns rimligt. När Moskvabörsen vänder kan det gå mycket snabbt, vilket talar för aktiens fördel och för den som vill ha exponering mot den ryska aktiemarknaden är Vostok Nafta ett bra alternativ till Rysslandsfonder.

Industrivärden lockar inte. Stigande börskurser bland portföljbolagen och en mer positiv börssyn på risk har gynnat Industrivärden under våren men för närvarande finns bättre alternativ, enligt Börsveckan.

Även om Industrivärden förnekar det så är det inte långsökt att spekulera i att investmentbolaget har varit en drivande kraft bakom att portföljinnehav med svag balansräkning, som Volvo ska lämna utdelning. Det är något som står i stark kontrast till framför allt Investors agerande. Det är lätt att hysa tvivel kring att Industrivärden verkar sätta makt och inflytande framför avkastning, skriver Börsveckan.

Traction har klarat sig ganska bra på börsen det senaste året. Men substansrabatten ligger på 12 procent och det är för klent för ett köpråd. För att aktien ska vara intressant för en investering på nuvarande substansrabattnivå krävs att man inte slår av på takten på förvärvsidan.

Skanditek är intressant för den som tror på innehaven och på bolagets förmåga att skapa värde och på den sistnämnda punkten är facit blandat. Investeringen i det då krisande Bure har blivit lysande medan Partnertech hållt tillbaka totalavkastningen ganska mycket de senaste åren. Efter försäljningen av sitt största onoterade bolag, Mydata, är Skanditek mest en noterad börsportfölj. Aktien är ett bra alternativ till småbolagsfonder men Börsveckan är svala till aktier som Vitrolife, Micronic och Partnertech just nu så rådet blir vänta.

Linkmed har säkrat balansräkningen och har därmed blivit tryggare. Vidare har bolaget presenterat flera bra nyheter, som godkännande för produkten Patlog i USA samt en första order på huvudprodukten Absorberi. Sammantaget gör detta att Börsveckan ser en vändning för Linkmed och höjer aktien från sälj till avvakta.

Melker Schörling har fått lite revansch under våren, efter ett miserabelt fjolår med bland annat dålig tajming i Hexagon. Nu har substansvärdet ökat med cirka 50 procent, tack vare börsuppgången samt då bolaget har en mycket koncentrerad portföljd. Sedan börsnoteringen har det talats om att en del av Melker Schörlings investeringar ska gå till onoterade bolag men hittills har det inte blivit några stora affärer. Just nu är det ett betydligt attraktivare alternativ att köpa de innehav som lockar direkt, sammanfattar Börsveckan.

Novestra har svag historik och det avskräcker Börsveckan. Aktien handlas med en rabatt på omkring 22 procent mot det egna kapitalet och utan någon utdelning är det värdeökning i portföljen som kan driva kursen, men utan exits är det svårt att se uppsida.

Lundbergs substansvärde per aktie ligger med dagens kurser på 382 kronor, enligt Börsveckan. Det är en ökning på 7 procent jämfört med årsskiftet samtidigt som aktien är oförändrad. Detta innebär att substansrabatten gått upp från 15 procent till 18 procent. Sammantaget utgörs portföljen till stor del av högkvalitativa bolag som på sikt har goda möjligheter. På kort sikt ser potentialen för en väsentlig värdeökning ganska klen ut. Så ska man äga Lundbergs ska man ha en långsiktig placeringshorisont.

Öresund tillhör de aktiva investmentbolagen och köpte under första kvartalet värdepapper för 796 miljoner kronor, vilket var synnerligt vältajmat. Denna aktivist i kombination med en portfölj där omkring hälften av innehaven kan klassas som cykliska bäddar för en rejäl kurspotential när det vänder upp. Börsveckan bedömer dock att verkstadsbolagen i dagsläget är övervärderade och ställer sig därför avvaktande till aktien.

Latour är ett stabilt bolag med en väl sammansatt portfölj och förhållandevis låg risk. Efter årets kursuppgång känns aktien dock fullvärderad.

I kortanalyser går Börsveckan även igenom Svolder, Affärsstrategerna och Luxonen utan att ge rekommendation. För Havsfrun upprepas säljråd.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets