Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bostadspriserna svagt uppåt under juni

2018-07-04 07:29
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

I juni steg villapriserna i landet med en procent, och i flera områden är bostadsrättspriserna mestadels uppåt, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrättspriserna i både Göteborgs- och Malmöområdet ökade med en procent. Samtidigt var priserna i Stockholmsområdet oförändrade. Det handlar om små prisrörelser, men med en övervikt åt prisökningar.

– Allmänt är det vad vi brukar kalla för horisontellt. Det är inga större rörelser, men om man lämnar Storstockholm går det några tick uppåt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik.

– I Stockholm, den dyraste marknaden i landet, är det fortsatt svag marknad.

Villapriserna i landet och Storgöteborg ökade något, medan de stod stilla i Stockholms- och Malmöområdet.

– Det ser ganska bra ut för villor, men i Storstockholm är det blekare. Tio procent av alla villor finns i Stockholm, så Svealand och Götaland dominerar där. En större andel villor finns i till exempel Storgöteborg, Skåne och Västra Götaland, säger Per-Arne Sandegren.

– Stockholm väger inte lika tungt på villamarknaden.

Uppgången i bostadspriser bör man dock inte dra för stora växlar på, enligt Per-Arne Sandegren.

– Nu kommer juli, som vanligtvis är en lugn månad. Att prata om prisuppgång nu är för tidigt _ och Stockholm ser fortfarande blekt ut. Jag tror att sommaren kommer att vara lugn. I augusti ökar volymerna igen. Då får vi se om det blir en uppgång.

– En normal höst innebär prisökningar, och volymökningar till följd av prisökningar. I september förra året såg vi de nedgångar som vi har noterat på marknaden.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom