”Botten är passerad”

Även om Riksbankens höjning av reporäntan kommer att dröja minst ett år innebär dagens penningpolitiska besked viktiga signaler till marknaden också på kort sikt. Det menar Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Riksbanken lämnar som väntat reporäntan oförändrad på -0,50 procent. Däremot sänder man viktiga signaler om höjningar framöver då den tidigare så kallade sänkningsbiasen tas bort i och med dagens besked.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, är förvånad över att Riksbanken redan nu flaggar för en höjning så pass tydligt.

– Marknaden har väntat sig att sänkningsbiasen skulle försvinna, däremot hade vi på Nordea väntat oss att den skulle ligga kvar, säger hon till Affärsvärlden.

Att Riksbanken tar bort sänkningsbiasen innebär att man går i samma fotspår som ECB, Bank of England och Norges Bank.

– Riksbanken skickar någon form av signal att man nu har stimulerat färdigt förhoppningsvis, och det är en jätteviktig signal ur ett marknadsperspektiv. Det fick ju kronan att stärkas när ECB var ute i förra veckan. För att om man är klar med stimulansen så får det konsekvenser i marknaden, säger hon.

Annika Winsth menar att marknaden ända sedan 2008 har varit anpassad för expansiv penningpolitik.

– Nu är det slut på den perioden förmodligen, och då kommer klimatet att vara ganska annorlunda, säger hon.

Hur ska man tolka det här uttalandet från Riksbanken om att de inte utesluter fler sänkningar framöver?

– Den dagen de säger att de utesluter fler sänkningar, då kommer kronan att stärkas ordentligt, och det är därför man säger så. Men i räntebanan har de ändå tagit bort de där tre punkterna som indikerar att det finns en möjlighet för sänkningar (sänkningsbiasen, reds anm.).

– Så jag tror att marknaden kommer att tolka det här som att Riksbanken hoppas att de är klara med stimulanserna, och att de inte ska behöva vidta fler åtgärder. Då är botten passerad och då ska räntorna upp, fortsätter Winsth.

Det kan dock ta ett tag innan Riksbanken faktiskt höjer reporäntan. I samband med dagens penningpolitiska besked meddelade man att en första höjning är sannolik i mitten på 2018, men Annika Winsth menar att det troligtvis kommer att dröja längre än så.

– Jag tror att det kommer att ske senare, vi (Nordea, reds anm.) har satt sista kvartalet 2018 som tidpunkt för höjning. Vi har trott det länge, det har snarare varit så att Riksbanken har närmat sig oss, säger hon.

Anledningen till att Riksbanken har fått skjuta fram sin prognostiserade höjning hela tiden är, enligt Annika Winsth, dels att det under våren förhandlade löneavtalet för industrin var lägre än vad Riksbanken hade väntat sig, dels de låga energipriserna som pressar ner inflationen och dels hyresavtal som håller nere prisökningarna.

Även om en höjning alltjämt är långt borta menar Annika Winsth att dagens besked är viktigt för marknaden även på kort sikt.

– Diskussionerna och samtalstonen kommer ändå att vara annorlunda i höst. Och det är viktigt för marknaden, säger hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.