Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"BP får rekordbot för oljekatastrofen"

2012-11-15 09:04

BP väntas erkänna sig skyldigt till brott i samband med katastrofen i Mexikanska golfen 2010. Det kan i sådana fall innebära att oljebolaget åker på ett rekordstort bötesbelopp.

BP, som har Carl-Henric Svenberg som styrelseordförande, ska enligt källor till nyhetsbyrån Reuters ha nått en överenskommelse med det amerikanska justitiedepartementet som innebär att de genom ett erkännande slipper fortsatta åtal för hanteringen av oljekatastrofen.

Hur stort bötesbeloppet kommer att bli framgår inte, men enligt källan skulle det bli det största i USA någonsin. Det nuvarande rekordet innehas av Pfizer som fick böta 1,3 miljarder dollar, motsvarande 8,8 miljarder kronor, 2009 för ett marknadsföringsbrott.

Varken BP eller justitiedepartementet vill kommentera uppgifterna om överenskommelsen som kan komma att offentliggöras på torsdag.

När oljeriggen Deepwater Horizon exploderade i april 2010 omkom elva personer och olja läckte okontrollerat ut i havet från borrhålet på 1500 meters djup i tre månader. Flera försök att täta oljekällan Macondo misslyckades.

I efterdyningarna av olyckan rasade BP:s aktie och bolagets vd Tony Hayward tvingades avgå. Även svenske Carl-Henric Svanberg som bara några dagar innan olyckan tillträtt som styrelseordförande i BP fick utstå skarp kritik för att ha förhållit sig alltför passiv. Han väckte även reaktioner när han efter ett möte med president Barack Obama i Vita huset uttalade sig om att BP visst bryr sig om "the small people".

Flera amerikanska stater längs med Mexikanska golfen har lämnat in stora skadeståndsanspråk för ekonomiska och miljörelaterade skador, och BP har de senaste månaderna suttit i förhandlingar om anklagelserna.

Det är oklart vilken typ av brott som BP kommer att erkänna sig skyldigt till. Justitiedepartementet har talat om "omdömeslös hantering" och "stor försumlighet" i hanteringen av läckan från Macondokällan men har inte lämnat in några formella brottsanklagelser mot BP.

Skulle den omfattande överenskommelsen komma på plats kan en het debatt blossa upp i kongressen om hur bötespengarna ska fördelas mellan staterna, skriver Reuters. Förra året klubbade politikerna igenom en lag om att 80 procent av pengarna från en ersättningsfond från BP ska öronmärkas för att kompensera de drabbade staterna Louisiana, Mississipi, Alabama, Florida och Texas.

Matilda Lindwall

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom