BP:s vd: Marknaden står inför en flod av olja

2016-01-21 12:28 Affärsvärlden SIX
BP:s vd Bob Dudley. Foto: AP Photo/Alastair Grant/TT

Oljebolaget BP:s vd Bob Dudley anslöt sig till de dystra prognoserna från andra oljebolagschefer avseende 2016 då han uppgav att marknaden står inför en "flod av olja". Det framgår av Bloomberg.

"Det finns överskottsutbud därute" och det innebär chocker för såväl länder som för sektorn, sade Dudley till reporters vid World Economic Forum i Davos.

Oljebolagscheferna har uppgett att det kommer att bli svårt för oljemarknaden att återhämta sig under 2016, då de stora producenterna fortsätter att upprätthålla utbudet samtidigt som efterfrågan från Kina mattas av. Vissa räknar med att priserna återhämtar sig något under andra halvåret 2016 samtidigt som de flesta bedömer att läget kan bli sämre, då Irans ökade produktion efter sanktionerna kommer tillbaka till världens oljemarknader.

"Det här påminner mig om 1986", sade Bob Dudley och hänvisade därmed till en av de värsta kriserna för oljeindustrin då priserna föll till cirka 10 dollar per fat.

De flesta oljebolagscheferna är enade om att marknaden har ett överutbud på cirka en miljon fat per dag och att lägre investeringar i nya projekt kommer att leda till en balansering av marknaden nästa år.

IEA-chefen Fatih Birol pekade på att det är tredje året i följd som utbudet är större än efterfrågan, och att det inte finns någon anledning till att priserna skulle stiga överraskande under 2016.

Tony Hayward, ordförande för Glencore, uppgav att marknaden inte kommer att förbättras förrän energimarknaderna har hanterat "utbudschocken".

Phillips Oduoza, chef för United Bank for Africa, sade att alltför mycket olja på marknaden kan dra ned råoljepriset till låga 20 dollar per fat.

De hävda sanktionerna mot Iran möjliggör att landet kan öka sin råoljeexport. Landets ledning har utfärdat en order att återställa den dagliga produktionen med 500.000 fat så fort som möjligt.

Brentoljepriset har i skrivande stund på torsdagen sjunkit med 22 cent jämfört med gårdagens stängning och handlas därmed till 27,68 dollar per fat, vilket är nära den lägsta nivån på över tolv år.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom