Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bred uppgång men ras för vinstvarnare

2019-01-18 10:24
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen inledde handeln på veckans sista handelsdag med en bred uppgång, sedan optimismen om de pågående handelssamtalen mellan USA och Kina ökat på nytt.

Mekonomen och Oriflame, som båda släppt preliminära resultat för det fjärde kvartalet, rasade med tvåsiffriga procenttal. Kinnevik backade något sedan Cristina Stenbeck aviserat att hon lämnar bolagets styrelse.

Vid 9.50-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,9 procent till 1.488. Aktier för 2,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike steg motsvarande index 0,8 respektive 1 procent.

Uppgången ägde rum mot bakgrund av uppgifter i Wall Street Journal om att USA överväger att lätta på tullarna mot Kina för att lugna marknaderna och för att ge Peking starkare incitament till eftergifter i handelssamtalen. Uppgifterna dementerades i ett senare skede av en talesperson på finansdepartementet.

I storbolagsindexet låg ståltillverkaren SSAB nära toppen med en uppgång på drygt 2 procent, tillsammans med gruvbolaget Boliden. SSAB följde sektorkollegorna på kontinenten och Boliden har fått rekommendationen höjd till övervikt av Barclays. På råvarumarknaderna steg basmetallerna koppar, nickel och zink alla kring 1 procent.

Uppåt var det även för konjunkturkänsliga fordonsrelaterade aktier som Autoliv, plus 1,3 procent, och Volvo, upp 2 procent, samt flera verkstadsbolag.

Näst svagast för dagen var skogsbolaget SCA efter en nedgradering till neutral från UBS. Aktien förlorade 1,1 procent. Ännu mer tappade Kinnevik, minus 1,9 procent, efter Cristina Kinneviks avhopp.

Utanför OMXS30 rasade Mekonomen över 16 procent till 77:30 kronor, den lägsta nivån sedan finanskrisen, sedan bolaget vinstvarnat för det fjärde kvartalet med hänvisning till en ovanligt svag Europamarknad.

Rejält ned, minus 13 procent, var det även för kosmetikaförsäljaren Oriflame, som i förtid rapporterade ett något svagare resultat än väntat.

"Ser vi till den externa förväntansbilden så avviker inte resultatet nämnvärt i sin helhet, men däremot ser vi att försäljningsmixen mellan de geografiska markanderna skiljer sig från analytikernas estimat", sade ir-chefen Nathalie Redmo till Nyhetsbyrån Direkt.

Kempen har inlett bevakning av bioteknikbolaget Hansa Biopharma, tidigare Hansa Medical, med rekommendationen köp och riktkursen 350 kronor. Aktien steg drygt 5 procent till 253 kronor.

I motsats riktning gick bettingbolaget Leo Vegas, som tappade 3 procent efter att Carnegie sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från köp.

Nedåt var det även för Attendo sedan Nordea tagit bort omsorgsbolaget ur sin svenska modellportfölj. Aktien tappade 2,5 procent.

På makroagendan kvarstår bland annat USA:s industriproduktion klockan 15.15 och Michiganindex klockan 16.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom